La plantilla d'Agrícola Villena es mobilitzarà a partir de dilluns per l'ERTO a 500 treballadors

Els sindicats es reuniran aquest divendres amb la Direcció General de Treball i demanen no perllongar l''angoixa' dels treballadors
Fàbrica Agrícola Villena | Google Maps


Els sindicats UGT i CCOO han programat un pla de mobilitzacions per a la setmana que ve amb l'objectiu de demanar suports davant de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que afecta tota la plantilla d'Agrícola Villena.

L'empresa està parada des del dia de la nit de Nadal davant la incapacitat d'afrontar els pagaments i les nòmines, per això els treballadors demanen «no estirar aquesta situació» que afecta més de 300 persones, 500 en moments àlgids com el Nadal. Si cal, prefereixen la liquidació de la cooperativa, apunten des de sindicats.

Els treballadors volen “forçar totes les administracions que puguem per cercar solucions”, començant per l'Ajuntament de la localitat, explica Rosario Benítez, secretària d'Acció Sindical de la Federació d'Indústria, Construcció i Agro d'UGT-PV. De fet, ja han parlat amb l'alcalde, Fulgencio Celdrán, “ja que això no només es tracta del tancament d'una empresa, es tracta del futur de desenes de famílies i de tota una comarca”. Aquest divendres es reuniran amb la Direcció General de Treball.

Al personal se li va atorgar inicialment un permís retribuït, però no han cobrat la nòmina de desembre i es tracta d'un col·lectiu que es regeix pel conveni laboral Agropecuari, amb el Salari Mínim Interprofessional. “La situació és complicada, hi ha molts fixos discontinus i l'ERTE plantejat consumeix atur” expliquen les mateixes fonts.

Les concentracions tindran lloc de dilluns a divendres, a les 11 del matí a la porta de la cooperativa. Des d'aquest punt els afectats recorreran els diferents supermercats que l'empresa Mercadona té a la localitat.

La cooperativa porta arrossegant problemes econòmics des de fa temps, especialment durant l'últim any comenten els treballadors. "Es tracta d'un problema de preus", explica Benítez. L'origen principal consideren que està en un model de gestió que ha tingut durant anys un únic client, Anecoop, que eixia a Mercadona.

Així mateix, assenyalen que la direcció de l'empresa ha treballat "dur" per obrir-se al mercat, però la pujada de costos de matèries primeres, plàstics i llum ha propiciat que "continuar l'activitat siga inviable davant la falta de liquiditat".

Les setmanes passades han negociat amb proveïdors fins que el dia 10 de gener es va desencadenar el diàleg. Des d'UGT-PV sostenen que tocaran totes les portes necessàries i les vies possibles per impedir l'extinció de la cooperativa, fins i tot demanar injecció econòmica.

La cúpula de la cooperativa comunicava dilluns passat la notícia als empleats, que van anar en massa al moll de càrrega. La gerència argumenta que han decidit presentar un ERTO per causes productives, tipus covid, perquè els empleats puguen cobrar una part del sou mentre renegocien amb el client.

L´empresa és un referent econòmic i també social per a la zona, amb una antiguitat de més d´un segle. Compta amb tres plantes de producció a Espanya, a Villena, Cadis i Segovia on prepara per a la venda un ampli assortiment de fruites i hortalisses.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Un de cada dos pares creu que els seus fills no recuperaran el retard acadèmic acumulat" "Ford avisa que sense retallades salarials 'perilla' la planta d'Almussafes"