132.000 euros per la mort d'una usuària d'una platja accessible de la Vila Joiosa

La víctima va morir ofegada quan es banyava el 4 de juliol de 2019

La Secció Tercera de l'Audiència Provincial d'Alacant ha reconegut una indemnització de 132.607 euros a favor dels cinc fills de la usuària de la platja accessible Basseta de l’Oli, situada a la Vila Joiosa, que va morir ofegada el 4 de juliol de 2019 per la falta de vigilància de dos empleats de l'entitat que prestava este servei.


En la mateixa sentència d'apel·lació, el Tribunal ha confirmat la condemna d'estos treballadors al pagament de sengles multes de 2.160 euros com a autors d'un delicte lleu d'homicidi per imprudència.


La Sala desestima així els recursos d'apel·lació interposats pels condemnats i per l'entitat per a la qual treballaven, Associació Ajuda en Carretera DYA Elx, contra la sentència dictada el desembre de 2020 pel Jutjat d'Instrucció 2 de la Vila Joiosa.


Els treballadors condemnats van ser alertats per una banyista que hi havia un cos surant en l'aigua quan ells es trobaven a uns 50 metres de distància de la riba, “totalment aliens al que succeïa” a la víctima, segons es recull en la resolució judicial.


L'Audiència considera inqüestionable que la morta era usuària del servei adjudicat per l'Ajuntament de la Vila Joiosa a la citada associació, perquè va arribar a la platja en una furgoneta noliejada per la pròpia entitat.


D'altra banda, la Sala descarta que la imprudència comesa pels empleats puga qualificar-se com a lleu, en lloc de menys greu, perquè ells eren els “encarregats de la seguretat en el bany dels usuaris”.


Així ho estipulava el plec de condicions del contracte subscrit entre el Consistori i l'adjudicatària del servei, segons el qual el programa de platges accessibles estava orientat també a “persones de la tercera edat que presenten problemes de mobilitat o necessitat de supervisió i ajuda en el bany a la platja”.


“L'existència d'esta obligació recollida contractualment els converteix en garants de la seguretat dels banyistes posats a càrrec seu, per la qual cosa esta incidència no pot ser titllada de mera distracció”, precisa el Tribunal sobre els empleats.


D'altra banda, l'Audiència considera evident el “nexe causal entre l'actuació omissible dels apel·lants i la mort” de la banyista, qui va morir “per asfíxia per submersió, és a dir, es va ofegar”, cosa que “no haguera succeït de ser auxiliada a temps”.


El Tribunal únicament ha estimat els recursos d'apel·lació presentats pels fills de la morta per a incrementar la indemnització que ha d'abonar-los una companyia d'assegurances: des dels 103.483 euros reconeguts en primera instància pel jutjat fins als 132.607 euros.


La Sala ha acordat eixe augment perquè considera d'aplicació el barem per a accidents de trànsit corresponent a l'any de la sentència, 2020, i no el de l'any 2019, quan van ocórrer els fets.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Rescatats quatre animals abandonats en un domicili d'Alaquàs" "La jutge autoritza la fi de la cerca de Tomás Gimeno i Anna"