Com evitar que l'Estat et rastrege el mòbil durant l'estudi de l'INE

Durant huit dies es farà un estudi que rastrejarà el moviment, usos i preferències dels nostres telèfons mòbils
L'estudi ha assegurat que les dades seran completament anònimes | Pixabay

Durant huit dies, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) coneixerà les preferències i els usos diaris de la mobilitat dels espanyols a través de dades dels seus telèfons mòbils. L'INE ha arribat a un acord amb les operadores telefòniques per a poder analitzar els moviments que efectuarà la població del dilluns 18 de novembre fins al dijous 21. Segons han explicat les companyies, l'estudi utilitzarà informació anònima i, per a fer-lo, es farà un recompte de les posicions dels dispositius.

Tot i que la notícia pot impactar en un primer moment, el cert és que les companyies sempre saben la localització dels usuaris, ja que si no seria impossible proporcionar cobertura i dades als mòbils. Tot i això, existixen maneres per a evitar que, durant els huit dies de l’estudi, l’INE puga saber-ho.

Com evitar-ho?

La primera opció que tenim és acollir-se a la Llei de Protecció de Dades per a evitar que estes dades puguen ser enviades a l'ens estatal. En este sentit, el professor de Dret de la Publicitat de la UOC, Sergi Juan-Creix, apunta que, com a usuaris de la companyia, tenim dos tipos de drets: a l'accés i a l'oposició. 

Estos drets ens permet que poguem enviar un correu a la companyia per a que ens expliquen quines són les dades que tenen sobre nosaltres, com són utilitzades i si formaran part de l'estudi de l'INE. En cas afirmatiu, podem indicar que no volem que les dades siguen utilitzades en l'estudi.

La segona opció és més senzilla, però potser no apta per a tots els usuaris: posar el mòbil en mode avió durant estos dies. L’informe es farà a partir de la informació de la xarxa de telefonia, de manera que si el dispositiu està desconnectat d'ella, simplement no podrà fer el seguiment dels moviments. Tampoc se sabrà la ubicació dels mòbils encara que es connecten al wifi: «Mentres no s'utilitzen ni les dades ni la cobertura, no hi hauria d'haver problema», aclareix Carles Garrigues, el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC.

Una opció és posar el mòbil en mode avió   | Cedida

L'anonimat és la vertadera preocupació

Els dos experts indiquen que la vertadera preocupació és assegurar-se de què les dades que obté l'Estat siguen realment anònimes: «El que ens ha de preocupar realment és que es garantisca l'anonimat de les nostres dades, ja que la revolució digital ens porta cap ací», diu Juan-Creix. A més, creu que el problema amb este estudi no és el que es farà, sinó que s'haja anunciat de repent, sense avisar prèviament als usuaris. 

Per la seua part, Garrigues, insistix en què l’estudi no afectarà ni a la nostra vida ni als nostres dispositius, però s’ha de garantir que les dades que es proporcionen siguen anònimes i que se’n faça un ús correcte.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Alerta sanitària: Retiren de les farmàcies 2 lots d'este medicament" "Un nou brot de listèria obliga a sanitat a retirar una carn venuda en Espanya"