L'EMA adverteix: no es poden posar dosi de reforç contra la Covid-19 indefinidament

L'EMA observa amb preocupació una vacunació contra el coronavirus "cada tres o quatre mesos" i creu que seria convenient començar a pensar "dosi de reforç més espaiades en el temps"


Diversos països, entre ells Espanya, estan administrant ja una dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 a la seua població. Segons l'últim informe del Ministeri de Sanitat, les comunitats autònomes han administrat 85.480.089 dosis de la vacuna, la qual cosa suposa el 95,8% de la població amb pauta completa.


Les dades assenyalen que es frega els 12 milions de vacunats amb la dosi de reforç. Les dades inclouen, a més de les persones vacunades amb condició d'alt risc i les persones que viuen en residències, als immunitzats amb la monodosi de Janssen i els majors de 60 anys.

Els dubtes de l'EMA: Saturar el sistema immune?

 

"Encara no hem vist dades respecte a una quarta dosi, i ens agradaria veure aquestes dades abans de poder fer qualsevol recomanació, però al mateix temps, estem bastant preocupats per una estratègia que implica la vacunació repetida en un curt termini", explicava en roda de premsa Marco Cavaleri, Cap d'Estratègia d'Amenaces Sanitàries Biològiques i Vacunes de l'EMA.


Les dades indiquen que la variant ómicron del coronavirus provoca una COVID més lleu, amb menys hospitalitzacions, però és més resistent a les vacunes i ha batut tots els rècords de contagis.


"L'Institut de Mètrica i Avaluació Sanitària preveu que més del 50% de la població europea s'infecte amb ómicron en les pròximes sis o huit setmanes", afegia per la seua part Hans Kluge, director de l'OMS per a Europa.


L'EMA expressa que veuen amb "preocupació" una estratègia de vacunació que supose vacunar cada tres o quatre mesos, amb l'excepció dels immunodeprimits.


"Cal anar amb compte de no sobresaturar el sistema immune amb repetides vacunacions", ha avisat. Encara que entén que s'haja administrat una tercera dosi "per la situació epidemiològica actual". "Seria millor començar a pensar en dosi de reforç més espaiades en el temps que se sincronitzen amb l'hivern, com es fa amb la grip", ha proposat.

Descarta el tractament com una grip

 

El representant de l'EMA, Cavalieri, descarta que de moment es pot tractar el coronavirus com una grip. "S'està movent cap a una epidèmia".


Sobre la variant ómicron recorda que es tracta d'una variant del Sars-CoV-2 "molt contagiosa" i que és important "ser conscient de la seua càrrega potencial i no descartar-la com una malaltia lleu".


Ha tranquil·litzat dient que les vacunes actuals "proporcionen una alta protecció contra la malaltia greu i les hospitalitzacions relacionades amb l'ómicron".

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"16.611 nous casos i 17 nous morts per coronavirus a la Comunitat Valenciana" "Puig: 'La resposta als primers moments de la COVID va ser ràpida però insuficient'"