Aras de los Olmos: un del millors municipis per a vore les estreles

La localitat va rebre més de 5.000 visitants d'Espanya, França, Alemanya i Holanda
Una pluja d'estreles   | Cedida

A 936 metres sobre el nivell del mar i en ple interior de la província de València s'amaga un dels catorze millors llocs del planeta per a observar la llum de les estreles: Aras de los Olmos, en la comarca d'Els Serrans, un xicotet poble amb cel net i lliure de contaminacions lumíniques.

 

Declarat 'Reserva Starlight' per la UNESCO en 2017, Aras de los Olmos es convertix en espai natural protegit compromés amb la defensa de la qualitat del cel nocturn i l'accés a la llum de les estreles, i en el qual universitats i associacions aposten per la divulgació científica i investigació.

 

Amb menys de 400 habitants, este humil municipi de l'interior valencià s'ha convertit en referent astroturístic, com confirma la dada de 2018: va rebre més de 5.000 visitants d'Espanya, França, Alemanya i Holanda, interessats en l'astronomia i de fetel 95% del públic correspon a famílies i el 5% a experts.

 

Per a obtindre el certificat de 'Reserva Starlight', a més de la qualitat del cel, intervenen molts altres factors com la preservació de les condicions d'observació astronòmica, la conservació de la naturalesa, la integritat dels paisatges nocturns i el patrimoni cultural.

 

També és rellevant per a conseguir eixa denominació la contaminació lumínica: Abans de ser declarat reserva, el municipi es va adherir a la declaració de la Palma (2007) de la fundació Starlight i organismes internacionals com la Unió Europea, que reconeix com a dret propi de la Humanitat l'accés a la llum de les estreles.

 

El poble, a més, és la seu de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València (UV), l'observatori astronòmic universitari en actiu més antic d'Espanya fundat en 1909, i té dos observatoris més.

 

Cometes, eclipsis, perseidas, galàxies, constel·lacions... Tot fenomen astronòmic és protagonista visual des d'estos observatoris i, de fet, esta tardor es podia vore a través del telescopi el trànsit de Mercuri que només ocorre una dotzena de voltes per segle, en el que es pot vore transitar l'ombra del planeta davant del disc solar.

 

També pots llegir...

 

 

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!