Continua la imparable contaminació en la Terra

Noves dades preocupants que afecten al planeta
Les 20 principals economies del planeta són responsables d'un 80% de les emissions dels gasos d'efecte hivernacle  | PixaBay

La contaminació continua imparable en la Terra per culpa de la inacció dels principals governs del món en este àmbit i l’any 2018 es va batre un nou rècord de concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Concretament, es va aplegar a les 407,8 parts per milió (ppm) de CO2, una xifra mai vista en l’era moderna i que supera les obtingudes l’any passat, que ja van ser de rècord.

Així ho afirma el recent Butlletí de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que explica que la Terra no vivia uns nivells de gasos d’efecte hivernacle tan elevats des de feia tres o cinc milions d’anys. En eixe moment, la temperatura era molt més càlida que l’actual, d’uns 2 o 3 graus per damunt, mentres que el nivell del mar es trobava també entre 10 i 20 metres pel damunt del que tenim ara.

Una tendència creixent any rere any

Segons informa l’OMM en el seu butlletí, l’increment de les concentracions de gasos d’efecte hivernacle és constant any rere any. De fet, l’ascens de rècord viscut el 2018 va ser molt paregut als que hi va haver entre el 2016 i 2017, tots ells per damunt de la mitjana de l’últim decenni. A més, des de l’any 2015 que se superen les 400 ppm. El més preocupant és que el CO2 es manté a l’atmosfera durant segles i a on més tarda en desaparéixer és en les zones oceàniques.

Segons informa la xarxa de Vigilància de l’Atmosfera Global, que compta amb observacions en zones remotes del planeta, com ara l’Àrtic, cims de muntanya o illes tropicals, en els últims 10 anys també s’han disparat les xifres d’altres gasos d’efecte hivernacle, com ara el metà o l’òxid nitrós. 

«No hi ha indicis de què puga haver una desacceleració i molt menys una disminució de la concentració dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, tot i els compromisos assumits en virtut de l'Acord de París sobre el canvi climàtic» , alerta el secretari general de l'OMM, Petteri Taalas. A més, ha fetuna crida a les autoritats mundials per dur a terme més esforços per revertir la situació.

Els països han d'impulsar més accions exigents contra l'escalfament | PixaBay

Futur negre per a la humanitat i el medi ambient

Estes dades de l’OMM demostren que el futur de la humanitat i del medi ambient es veurà clarament perjudicat per la contaminació. En este sentit, les noves generacions patiran noves malalties, especialment pels fenòmens cada volta més extrems per culpa del canvi climàtic. A més, el nivell del mar pujarà molt i tots els ecosistemes del planeta es voran alterats.

Es calcula que, des de l'any 1990, el forçament radioactiu total, que escalfa el clima, ha augmentat un 43% a causa de l'increment dels gasos d'efecte hivernacle. Pareix que el CO2 és el responsable del 80% d'este ascens, segons dades de l'Administració Nacional de l'Oceà i de l'Atmosfera (NOAA) dels Estats Units.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Este dijous seguirà la suavitat tèrmica amb més núvols de vesprada" "Un municipi valencià entre els millors per a vore les estreles"