Arriba la superlluna de sang esta propera matinada

S’espera Lluna plena aquesta propera nit i a partir de les 4 del matí de dilluns es produirà un sorprenent eclipsi total lunar, que es podrà veure a la Comunitat Valenciana si el temps ho permet
L'última lluna de sang fins el 2022 | EFE

 

La matinada d'aquest dilluns 21 de gener hi haurà un eclipsi total de Lluna. És la primera gran cita astronòmica de l'any. El podrem veure a la Comunitat, tot i que les millors condicions es trobaran cap a l'oest d’Espanya. Aquest eclipsi coincidix amb la primera d'una sèrie de tres llunes plenes de perigeu o superllunes. El satèl·lit es veurà tenyit de roig i esdevindrà una ‘superlluna de sang’.

El fenomen començarà a les 3:36 de dilluns i acabarà durant l’alba

Per observar l’eclipsi caldrà matinar molt o, qui ho desitge i puga fer-ho, no dormir esta nit. El nostre planeta començarà a fer ombra la Lluna a partir les 4 de la matinada. La fase d’eclipsi total començarà a les 5:41 i el màxim serà a les 6:12 hores. A Catalunya s’observarà a una altura de 20º respecte l’horitzó, mentre que a les Canàries es podrà veure millor, a una alçada de 35º.

El final de fase de totalitat serà a les 6:43; per tant, la totalitat es podrà veure completa i a les fosques, tot i que la Lluna estarà molt baixa sobre l'horitzó. Més tard de les 8 del matí de dilluns el nostre satèl·lit s'haurà post i no podrem viure la última fase.

Durant la fase principal del fenomen, la Lluna es veurà tenyida de roig.  S’anomena lluna de sang. Per tant, el d'aquest dilluns a la matinada serà un episodi que es podria batejar com a superlluna de sang.

Un eclipsi menys espectacular que el de l’estiu passat

L'eclipsi total de lluna que es va poder viure el juliol passat | Aleix Roig- Astrocat

 

Aquest eclipsi no serà tan ampli com el de l'estiu de l'any passat perquè el pol sud de la Lluna no arribarà a tocar el centre de l'ombra de la Terra. Però, com sempre, serà un espectacle molt sorprenent. Esperem que les nuvolades de la borrasca de diumenge, que estaran marxant Mediterrani endins.

Si el temps no ens ho permet, sempre ho podem seguir online. Hi ha diversos centres astronòmics que emetran el fenomen. Recomanem el següent portal:

L’eclipsi total coincidix amb la primera superlluna de l’any

La lluna plena de demà serà una lluna plena de perigeu, perquè estarà situada en el punt de l'òrbita més pròxim a la Terra. Serà la primera d'una sèrie de tres. La segona arribarà el 19 de febrer, i la tercera, el 21 de març. D'aquestes llunes plenes de perigeu en diem superllunes. Destaquem el fenomen del mes de febrer perquè serà el perigeu més curt de tots.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"ATENCIÓ: Cau íntegrament el milionari primer premi de la Loteria Nacional a la Comunitat" "URGENT: Mor un home a la CV-390 després de xocar contra un senyal"