Cauen dos organitzacions criminals que utilitzaven a persones majors per a transportar droga en Torrevieja

En els registres s'han trobat objectes valorats en més de 100.000 euros
Imatge d'arxiu d'una persona major | València Diari

Agents de la Guàrdia Civil han desarticulat dos organitzacions criminals, formades per unes 30 persones, presumptament dedicades al tràfic de drogues en la comarca del Baix Segura (Alacant) i Múrcia. Una d'elles tenia narcopisos en Torrevieja que, presumptament, ocupaven col·laboradors per a vendre les substàncies.

En l'operació s'han detingut persones de quatre nacionalitats diferents, presumptament per formar part d'una organització criminal, contra la salut pública i per un delicte continuat d'encobriment, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.

L'operació, feta per l'Àrea d'Investigació de la Guàrdia Civil de Torrevieja, s'ha fet en dos fases, donada l'envergadura i complexitat dels fets. En la primera, el passat mes d'agost, els agents van detindre en Torrevieja a un conegut clan i altres implicats pròxims, que tenien diferents narcopisos.

Els col·laboradors de l'organització ocupaven, de manera il·legal, cases que després utilitzaven, exclusivament, com a punt de distribució i de consum de marihuana, cocaïna i heroïna.

Per a intentar passar desapercebuts, no passaven més de dos o tres setmanes en el mateix pis, amb el què dificultava la investigació policial. Arran d'esta primera fase, es va poder determinar els escalons superiors de l'organització, que estava connectada amb altres grups nacionals.

Estes investigacions van donar lloc a la segona fase de l'operació. Esta es va fer a principis d'este mes i s'han detingut a altres 15 persones. Esta segona fase ha resultat als investigadors «especialment difícil» ja que, els ara detinguts, extremaven les mesures de seguretat i utilitzaven mitjans de comunicació encriptats i aplicacions de missatgeria xifrades per a comunicar-se entre ells, canviant normalment de mòbils.

En total, s'han fet 13 registres en cases (nou en Torrevieja i dos naus industrials i dos vivendes en Los Garres, Múrcia). Allí, han pogut trobar un total de quatre vehicles d'alta gamma (valorat només un d'ells en més de 100.000 euros); 15.000 euros en efectiu; 31 telèfons mòbils i diferents quantitats de substàncies estupefaents, com 1.500 grams de cocaïna, 300 grams de substància per a tallar la cocaïna, 250 grams de marihuana, a més d'heroïna i ferramentes per a la manipulació i pesatge de les substàncies.

Familiars d'edat avançada

La cocaïna, de gran puresa, provenia de València i Múrcia i era traslladada al Baix Segura, normalment, per un dels líders del grup, qui utilitzava a familiars seus, d'avançada edat, per al transport de la droga. Amb això intentaven no alçar sospites o, en tot cas reduir-les, en el cas de trobar-se durant el trajecte amb algun control policial.

S'estima que l'organització ha arribat a distribuir d'esta manera, en els últims mesos, com a mínim vint quilos de cocaïna. Gràcies a la investigació, s'ha pogut saber també que alguns dels clients dels detinguts entregaven telèfons mòbils com a mitjà de pagament de la substància estupefaent, telèfons que, a demés, havien sigut robats anteriorment. Una desena d'estes terminals ja les tenen els seus propietaris.

Com a resultat, s'ha detingut a un total de 30 persones, 17 homes, de nacionalitats espanyola, marroquina i belga, d'edats entre els 60 anys i els 30 anys i 13 dones, de nacionalitats espanyola i brasilera, d'entre 70 i 30 anys.

A tots ells els ha sigut decretat l'ingrés a la presó provisional per la jutge titular del Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Torrevieja, encara que algun dels detinguts ja ha eixit en llibertat provisional, a l'espera de juí, després del pagament de la fiança imposada per l'autoritat judicial.

En l'operació han participat, a més, agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC) de Múrcia, de la USECIC de Torrevieja i efectius del Servici Cinològic de la Guàrdia Civil, procedents de les Comandàncies de Madrid, Múrcia i Alacant.

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"L'acusat de matar a Marta Calvo, pare d'una xiqueta" "Una dona d'avançada edat cau i es queda atrapada dins de sa casa en Alacant"