Sanció milionària a Mediaset i a Atresmedia per males pràctiques en la publicitat

Les dos cadenes estan obligades a modificar l'estratègia en tres mesos
El conseller d'Atresmedia, Silvio González | EFE

La Comissió Nacional de Mercats i Competència ha sancionat a Mediaset i a Atresmedia per pràctiques anticompetitives en la comercialització de la publicitat en televisió, ja que entén que vulneren les normes de competència i tenen com a efecte limitar la capacitat de les altres televisions per a poder competir en la captació d'ingressos publicitaris. A més, cal destacar que Mediaset ja va ser multada el passat agost per un tema similar.

Segons el comunicat de la CNMC, el motiu ha sigut concentrar en els seus canals una quota conjunta que supera el 85% de tot el mercat. La resolució, feta pública este dimecres, obliga a modificar el sistema actual de comercialització de la publicitat de les dos cadenes en un termini màxim de tres mesos. La sanció total per a les dos cadenes de televisió s'eleva a 77.100.000 d'euros.

Esta quota és superior a la que els correspondria en un mercat competitiu. D'esta manera, segons la CNMC, limiten la capacitat dels altres canals de televisió per a captar ingressos per publicitat, amb risc de vore's expulsats del mercat.

Una quota mínima d'inversió

Per a això, Mediaset i Atresmedia imposaven de forma generalitzada als seus anunciants una elevada quota mínima d'inversió, que suposava un percentatge significatiu de la seua campanya publicitària general. L'incompliment d'este compromís d'inversió podia ser penalitzat.

Les dos cadenes han pagat uns incentius a les agències de mitjans denominats 'extraprimes'. Esta retribució als intermediaris està condicionada a que cada agència arribe a un determinat volum o quota d'inversió sobre el conjunt de la publicitat facturada a Mediaset i Atresmedia. Els ingressos procedents d'estes primes especials tenen un pes important en el compte de resultats de les agències, segons la Comissió.

D'altra banda, les dos cadenes comercialitzen de manera habitual la publicitat en paquets o mòduls de canals. En cada mòdul, s'inclouen un dels canals amb més audiència amb altres canals de menor audiència de cada cadena. D'esta manera, conseguixen que la concentració publicitària es produïsca també en els canals de menor audiència de Mediaset i Atresmedia.

Canvi obligatori en l'estratègia comercial

La resolució obliga als dos grups a «adaptar les seues relacions comercials i contractuals en el termini màxim de tres mesos». A més, la CNMC vigilarà que este canvi es produïsca: els grups estan obligats a informar de forma periòdica a l'organisme regulador de les seues ofertes comercials desglossades i dels acords comercials que formalitzen amb anunciants i agències de mitjans. 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Vore pel·lícules online gratis: Les 12 millors pàgines web" "Una concursant de 'Gran Hermano VIP' patix una forta crisi nerviosa"