Morella commemora els 300 anys de l’Orgue de Turull, el més important de la Comunitat Valenciana

CASTELLÓ, 1 (EUROPA PRESS)

L’Associació Cultural Comes organitza la commemoració dels 300 anys de l’Orgue de Turull de l’Església Arxiprestal Santa Maria la Major de Morella, “el més important” de la Comunitat Valenciana.

La programació comptarà amb concerts, conferències, activitats didàctiques i visites guiades, especialment dissenyada per a donar a conèixer les característiques i secrets d’este “singular” instrument de la capital de la comarca castellonenca dels Ports del 3 al 6 d’octubre. L’entrada és gratuïta per a totes les activitats fins a completar l’aforament.

En estos tres dies, l’esdeveniment albergarà ponències obertes a tots els públics sobre la documentació, des d’un punt de vista tècnic, estètic i organològic; l’evolució, estat actual de l’instrument i sobre la contextualització de l’entorn històric i musical: intèrprets, documents d’oposició i obres compostes expressament per a aquest instrument al llarg de la seua dilatada història.

300 anys de l’Orgue de Turull (1724-2024) oferirà concerts a càrrec d’organistes de reconegut prestigi i activitats orientades a posar en valor l’instrument també als més menuts.

Les conferències es realitzaran als salons gòtics de l’Ajuntament de Morella i els concerts tindran lloc a l’església Arxiprestal de Santa Maria. Les visites guiades permetran acostar-se als misteris d’este “magnífic” instrument, i els xiquets també podran veure el seu funcionament de la mà de músics i instrumentistes especialistes en la matèria.

La programació començarà amb un concert, ‘Música al voltant de la construcció de l’Orgue de Turull’, a càrrec de Pablo Márquez, organista de la Catedral de València, que tindrà lloc a l’Arxiprestal de Santa Maria el dijous 3 octubre a les 20.30 hores.

L’Església Arxiprestal Santa Maria la Major de Morella alberga l’orgue de Turull, fabricat pel mestre que li dona nom, Francisco Turull (Cretas, Teruel 1670 – Morella 1734). Actualment és de transmissió mecànica, consta de 3.645 tubs i està considerat un òrgan històric i un important element patrimonial de la ciutat.

TROBALLA

Va ser construït entre 1717, any de l’encàrrec, i 1724, any de lliurament. El 1964, Gabriel Blancafort, va trobar en el fons del secret major la inscripció ‘Franciscus Turull em fecit, anno 1719’.

L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, a través de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, així com de l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Morella.

ÚLTIMES NOTÍCIES