Totes les autonomies, excepte la valenciana, demanen passar de fase

La Generalitat ha preferit mantindre's en la fase 1 una setmana més per «prudència»
El territori valencià es quedarà en la la fase 1 | Ajuntament de València

 

Totes les autonomies, excepte la valenciana, que preferix mantindre's en la fase 1 per prudència, aspiren a fer un pas més dilluns que ve en la desescalada amb algunes mesures a la carta, no previstes inicialment pel Govern, i que van des de permetre la mobilitat entre províncies a augmentar els aforaments.

 

Ahir, dimecres, va acabar el termini per a que les autonomies presentaren la seua sol·licitud al Ministeri de Sanitat, que previsiblement comunicarà qui progressa en la transició a la «nova normalitat» el divendres.

 

La gran majoria pretén passar a la fase 2, que implicarà, entre altres mesures, que bars i restaurants puguen servir menjar amb un màxim del 40% de l'aforament i mantenint 2 metres de seguretat entre taules; la reobertura de centres comercials —al 30% de la seua capacitat en zones comunes i del 40% per als locals—, i de cinemes, teatres i auditoris, amb un terç de butaques assignades prèviament o les visites a residències d'ancians en casos excepcionals o la reobertura.

 

Els desitjos d'evolucionar són majors encara en les que no han abandonat la fase 0 —a pesar de què ha sigut suavitzada amb certs alleujaments—, com són Madrid, l'àrea metropolitana de Barcelona i algunes zones de Castella i Lleó.

 

El territori valencià es queda en la fase 1

Després d'un xicotet repunt del seu índex de reproducció del virus (del 0,66 al 0,85), i encara que les xifres de morts, hospitalitzats i ingressats en l'UCI continuen baixant, la Generalitat Valenciana ha decidit, per prudència, no demanar encara avançar a la fase 2 i prefereix mantindre's una setmana més en la 1. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat que encara que «les dades són bones» i el territori valencià «epidemiològicament va bé».

 

Les altres regions han proposat a Sanitat avançar de fase, encara que en alguns casos amb restriccions.

 

Aragó

El Govern de Javier Lambán ha demanat la passada completa a la fase 2, amb el dubte de la ciutat de Saragossa. En cas que esta ciutat no complisca els requisits, aposta per un Aragó a dos velocitats.

 

Andalusia

La Junta ha demanat que les huit províncies andaluses puguen passar a fase 2, de manera que Màlaga i Granada continuen una única setmana en eixe primer escaló i no les dos recomanades per Sanitat. A demés, vol que es puga viatjar entre províncies.

 

Astúries

El Principat ha sol·licitat la passada de la fase 2 de tota la comunitat encara que ha plantejat la necessitat de mesures complementàries com «alçar la suspensió de terminis administratius». També proposa flexibilitat en les franges horàries i la distància des del domicili per als passejos i apunta la conveniència que es contemple la substitució de criteri d'aforament en hostaleria pel criteri de distància i altres mesures de seguretat.

 

Balears

El Govern ha demanat que tot el territori s'unisca a Formentera i passe a la fase 2, en la que sol·licita que es puga viatjar entre les diferents illes.

 

Canàries

El Govern canari ha demanat que les illes de Tenerife, Gran Canària, la Palma, Lanzarote i Fuerteventura passen a la fase 2, unint-se al Hierro, la Gomera i la Graciosa, que ja estan en eixa fase des de dilluns passat.

 

Cantàbria

El Govern de Miguel Ángel Revilla ha demanat el pas a la fase 2 i mesures de flexibilitat com que es permeta la mobilitat per a la pràctica del surf, senderisme o ciclisme fora del municipi, en ser deports que no requerixen el contacte amb altres persones. També demana que es deixe collir bolets, es permeta passejar a tota la unitat familiar i obrir els terminis administratius del sector públic i les licitacions d'obres per a reprendre l'activitat econòmica que ara està «parada».

 

Castella la-Manxa

La Junta ha proposat que Conca i Guadalajara passen dilluns que ve a la fase 2 de desescalada, mentres que Ciudad Real, Albacete i Toledo continuen en fase 1.

 

Castella i Lleó

La Junta ha demanat que les 26 zones en fase 1 des de l'11 de maig, que representen a 53.509 habitants, passen el dilluns a fase 2 i la resta del territori quede en fase 1.

 

Catalunya

El Govern ha proposat que Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud passen a fase 1 de la desescalada per la pandèmia i que el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre (Tarragona) i l'Alt-Pirineu (Lleida) avancen a la fase 2. L'àrea metropolitana de Barcelona i el Baix Montseny són les úniques zones que continuen en la fase inicial, la més restrictiva, mentres que dilluns passat van avançar les zones sanitàries de Catalunya Central, les províncies de Girona i Lleida i l'Alt Penedès i Garraf.

 

Ceuta i Melilla

Les dos Ciutats Autònomes demanen el pas a la fase 2. En el cas de Melilla, demana mantindre restriccions en matèria de transport marítim i tancament de fronteres amb el Marroc.

 

Extremadura

La Junta ha sol·licitat que passen a la fase 2 les províncies de Càceres i Badajoz.

 

Galícia

La Conselleria de Sanitat ha tornat a demanar la mobilitat entre les províncies gallegues en la sol·licitud remesa al Ministeri de Sanitat per a avançar a la fase 2. A demés, ha presentat una al·legació respecte de les visites a les residències de majors i persones amb discapacitat, qüestió per a la que la Xunta ha fet un «estricte protocol», que podrà ser inclòs per cada comunitat en la fase 2, segons els ha confirmat el Ministeri.

 

Comunitat de Madrid

El Govern d'Isabel Díaz Ayuso ha tornat a sol·licitar per tercera volta la passada de tota la regió a la fase 1 el pròxim dia 25 després de les dos negatives prèvies del Ministeri de Sanitat. Les autoritats madrilenyes van assegurar després de la segona negativa del Ministeri a accedir a esta fase que l'autonomia complia, al seu juí, amb els requisits marcats per Sanitat i criticaven que la negativa es devia a motius polítics. En qualsevol cas, s'ha fixat una nova reunió bilateral entre les dos administracions per a analitzar en detall esta petició que serà, en principi, este dijous.

 

Múrcia

El Govern murcià ha demanat el pas a la fase 2 però amb «alguna classe de restricció», encara que l'Executiu de Fernando López Miras ha evitat donar detalls sobre estes.

 

Navarra

El Govern foral ha sol·licitat el pasa la fase 2 en tot el territori encara que amb algunes especificitats sobretot a nivell sectorial com pot ser en residències d'ancians, a demés de restriccions quant a l'accés a espectacles públics i culturals i una aposta per la diferenciació entre l'àmbit més poblat i menys quant a franges horàries.

 

País Basc

El Govern Basc ha demanat també avançar a la fase 2 i negocia amb l'Executiu central les mesures a aplicar en eixa nova etapa. Entre altres qüestions, ha plantejat que l'hostaleria puga obrir dins dels locals amb un aforament del 50% i que es permeta la mobilitat entre Territoris Històrics, encara que només per raons socioeconòmiques i no d'oci, deportius o culturals.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram