El sistema educatiu que ve: Un model híbrid i més tecnològic

Jordi Adell, professor en la Universitat Jaume I de Castelló, considera que el retorn a les escoles hauria de ser progressiu
Sense escola pel coronavirus | Cristóbal

 

El director del Centre d'Educació i Noves Tecnologies de la Universitat Jaume I de Castelló, Jordi Adell, considera que l'actual crisi del coronavirus comportarà canvis substancials en la manera d'ensenyar, amb la irrupció -forçada- de les ferramentes en línia, i potser també en l'escolarització, que podria dirigir-se cap a un model híbrid presencial-en línia en el que la major part dels continguts s'estudiarien des de casa.

 

«Les aules dels nostres col·legis no reunixen les condicions per a garantir la separació dels alumnes, i baixar les ràtios no és senzill, en absolut», explica este professor de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) a EFE, convençut de què «les conseqüències de la pandèmia es faran patents també el pròxim curs».

 

«S'ha dit que este virus no afecta tant als xiquets, però no pareix una bona idea un desconfinament sense distància física entre ells», apunta Adell, qui subratlla que «el contacte amb el professor és imprescindible en els nivells obligatoris».

 

«El retorn hauria de ser progressiu»

Al seu juí, el retorn hauria de ser progressiu. «Potser haurien de tornar primer a les aules els qui no han tingut condicions per a estudiar en les seues cases», planteja Adell, encara que insistix en què les condicions per a eixe retorn són competència de les autoritats sanitàries.

 

«Estes últimes setmanes s'ha donat un fenomen curiós. Molts professors que no tenen formació en línia han intentat traslladar al món digital el que fan en classe, i hem assistit al 'megaboom' de les aplicacions de videoconferència. Però això no funciona, supose que prompte s'han donat compte».

 

Per a este especialista en tecnologies educatives, «l'ensenyament a distància requerix una altra manera de planificar el curs, altres activitats, altres exigències per als estudiants i una altra manera d'avaluar, i en això és en el que cal treballar».

 

En la seua opinió, la teleeducació, igual que el teletreball, «arriba per a quedar-se», encara que confessa: «certes coses d'este sistema m'agradaria que duraren el mínim possible, com el fet d'haver d'estar tancats en casa». «La competència digital és clau per a estudiar i per a tot el que ve després, i la lliçó per la que estem travessant ens ha d'ajudar a dirigir inversions i polítiques».

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!