L'AEMPS fa una alerta per un medicament que ja ha provocat set morts es Espanya

S'utilitza en el tractament de la psoriasi i contra diferents classes de càncer
El metotrexat està indicat per a tractar el càncer i malalties ocasionades en el sistema immunitari, com l'artritis reumatoide i la psoriasi | farmaciainformativa

 

L'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha fet una alerta sobre el metotrexat, per la mort de set pacients. L'organisme dependent del ministeri de Sanitat ha elaborat una nota informativa per a explicar que s'han adoptat noves mesures en el medicament, després que es detectaren 55 reaccions adverses en els últims anys i, fins i tot, la mort de 7 pacients per la seua administració errònia.

El metotrexat és un medicament que evita la proliferació de cèl·lules i que s'utilitza contra la psoriasi i l'artritis, igual com també per alguna classe de càncer, com el de mama, d'úter, de pulmó o la leucèmia. En el comunicat, l'AEMPS explica que s'han donat centenars de casos en què el medicament ha sigut administrat diàriament i no setmanalment, tal com indica la dosi recomanada, fet que ha provocat conseqüències greus en els pacients.

Dosi errònia

«Després de la revisió europea dels casos d'errors d'administració amb metotrexat, s'establiran noves mesures de prevenció del risc. Tot i els advertiments establits, se seguixen produint casos de reaccions adverses greus, alguns d'ells, mortals, a conseqüència de l'administració diària de metotrexat en lloc de setmanal», informa l'AEMPS.

En Espanya, al llarg dels anys, s'han notificat errors en els que la dosi de metotrexat administrada al pacient no era la correcta, ocasionant la mort en alguns casos. Segons l'Agència governamental, s'ha informat en diferents ocasions sobre estos errors i s'han actualitzat les advertències a professionals sanitaris sobre eixe risc, però «tot i això, s'han seguit notificant casos d'errors d'administració diària en comptes de setmanal», expliquen.

Les causes dels errors d'administració poden ser diverses i es poden produir tant en la prescripció, dispensació o en l'administració pel pacient. D'eixa manera, l'AEMPS ha volgut fer una alerta per tal d'«introduir noves mesures per a minimitzar el risc i comunes per a tots els països de la UE, reforçant les ja adoptades en alguns d'ells».

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"♻ RECEPTA PER A SALVAR EL MÓN: Menys hamburgueses i més verdura" "Les novetats de Glovo que arriben a València"