Espanya s'enfronta al Nadal més car de la història

La crisi de matèries primeres i la pujada del cost de l'energia han incrementat el preu d'alguns productes en aquesta campanya de Nadal
 | Europa Press


Si has avançat les teues compres per a Nadal, probablement has notat que els preus han pujat en comestibles, articles bàsics, electrodomèstics, menjar ràpid i tota mena de béns de consum.


Això significa que 2021 serà una de les temporades de compres nadalenques més cares de la història. Però els compradors encara no s'estan reprimint. Les empreses confien que continuaran pagant preus més alts, especialment durant les festivitats de cap d'any.

La por al fet que pugen els preus d'alguns productes i el temor al desproveïment sembla que ha llançat a moltes persones al carrer per a realitzar les compres nadalenques. A poc més d'un mes perquè acabe l'any, ens enfrontem al Nadal més car de la història. Hem de remuntar-nos a l'any 1992 per a veure una pujada de preus tan alta.


La pujada del cost de l'energia ha desencadenat un efecte, va dominar, i els preus de molts productes s'han disparat. Si es compleixen les previsions, la inflació podria situar-se en el 5% fins a final d'any.


Entre el que més ha pujat es troba la roba, l'habitatge, el transport i també l'alimentació. Els empresaris avisen que s'han vist obligats a encarir els productes a causa de la crisi de matèries primeres i les associacions de consumidors avisen d'aquest problema.


Per part seua, bars i restaurants esperen fer una caixa de 10.000 milions d'euros durant aquesta campanya clau per al seu compte de resultats.

La patronal Hostaleria d'Espanya esperen superar "amb escreix" els nivells de venda del nadal de 2020, totalment marcades per les restriccions derivades de la pandèmia.


En el cas dels menjars de grup, l'increment és de l'11%, perquè amb la desaparició de les restriccions, el nombre de comensals per taula s'ha incrementat un 50% respecte a 2020 i s'acosta a les xifres de l'últim any comparable, això és, 2019.

Recomanen avançar les compres de Nadal per a evitar l'escassetat de productes

 

Per a evitar quedar-nos sense els productes desitjats, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, recomanen avançar i planificar les compres. "Això ens permetrà gaudir de més ofertes i evitar les compres compulsives d'última hora", segons el seu portaveu Enrique García.


L'OCU creu que els problemes derivats del transport poden provocar l'escassetat puntual d'algun dels productes més demandats en aquestes dates i també poden retardar considerablement el lliurament dels mateixos en les compres en línia. "Hem de garantir-nos el lliurament dels productes si els comprem per internet", diu l'OCU, i avançar les compres és bona manera de fer-ho.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"La parada de la central nuclear de Cofrents estira el preu de la llum" "El xicotet comerç avança les campanyes comercials per a reactivar l'econòmica"