Pla Reactiva, 944 milions per a pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna

Compartir:

Aqueste pla vol contrarestar l'emergència energètica i reactivar la recuperació econòmica

Un fons de 944 milions d’euros per a tractar de pal·liar els efectes que la guerra d’Ucraïna està produint en l’economia de la Comunitat Valenciana. Aquest és el pressupost amb el qual conta el Pla Reactiva enfront de l’Emergència Energètica i la Lluita contra la Inflació i completa el del Govern d’Espanya. El seu objectiu principal és la lluita contra inflació, la distribució d’ajudes a empreses, autònoms i a famílies.

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha anunciat una injecció de 944 milions d’euros per a contrarestar l’emergència energètica i reactivar la recuperació econòmica a través del Pla Reactiva. Així ho ha manifestat durant la presentació del pla de xoc valencià que contempla 45 accions per a donar una “resposta pública contundent” a la situació generada per la guerra a Ucraïna i minimitzar el seu impacte en la Comunitat Valenciana. Per a això es destinarà 342 milions d’euros per a la posada en marxa de noves actuacions, i 602 milions per a l’acceleració d’inversions.

El Pla Reactiva serà finançat amb fons propis de la Generalitat, així com amb fons europeus i del Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència, i s’estructura en quatre tipus de mesures, entre les quals es troben les dirigides a la lluita contra la inflació, com la rebaixa de les taxes i els preus públics d’àmbit autonòmic que són competència de la Generalitat, que comptaran amb 71 milions d’euros.

A més, el pla contempla ajudes complementàries a les mesures aprovades pel Govern d’Espanya per a compensar a les indústries intensives en energia, als autònoms dels sectors castigats i als grups de població més perjudicats per la pujada de costos energètics, a les quals es destinaran 425 milions; així com accions per a augmentar l’eficiència i l’estalvi energètic, a la qual cosa es destinarà 380 milions d’euros, i mesures per a accelerar la transició energètica i evolucionar cap a l’autonomia energètica de la Comunitat Valenciana, que comptaran amb un total de 68 milions.

Es destinarà 342 milions d’euros per a la posada en marxa de noves actuacions, i 602 milions per a l’acceleració d’inversions

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha valorat que es tracta del pla d’ajudes més quantiós posat en marxa per la Generalitat o per qualsevol altra autonomia, ja que supera els 500 milions d’euros del Pla Resistir o els 647 del Resistir Plus, però també ha assegurat que es tracta d’una “primera regulació d’urgència” que queda oberta a la incorporació de “nous actors i mesures suplementàries”.

Lluita contra la inflació

Entre les principals mesures del pla, el president ha destacat la rebaixa d’almenys el 10% de les taxes, els cànons i els preus públics de competència autonòmica, que suposarà un estalvi per a les famílies i les empreses valencianes de 71 milions d’euros.

En concret, s’ha referit a la rebaixa de les taxes d’ensenyaments artístics, musicals i d’idiomes, que beneficiarà a prop de 100.000 estudiants, així com a la reducció del preu del transport públic, que tindrà especial incidència en el TRAM d’Alacant. De la mateixa manera ha anunciat l’exempció total de taxes als pescadors per l’ús dels ports autonòmics, que beneficiarà a 700 armadors, 1.700 mariners i 17 confraries.

A més, ha assenyalat que la Generalitat també incrementarà, fins al 30%, el bo d’ajuda energètica per a famílies vulnerables que perceben la Renda Valenciana d’Inclusió.

Autònoms i empreses

D’altra banda, el president ha anunciat que la Generalitat concedirà 45 milions d’euros, en bons de 100 euros que podran rebre durant 3 mesos, per als autònoms i autònomes més afectats per la crisi energètica, així com 50 milions en ajudes per a empreses que depenen del gas, i que no estan incloses en les mesures estatals.

De la mateixa manera, ha explicat que l’Institut Valencià de Finances (IVF) injectarà 110 milions en instruments financers per a empreses que hagen patit una caiguda d’ingressos, entre elles les estacions de servei; i ha recordat que també s’ha previst una ampliació en 10 milions d’euros de la partida destinada a bonificar la contractació d’assegurances agràries, i 18,6 milions en ajudes a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.

Millora de l’eficiència i estalvi energètic

Entre les mesures dirigides a millorar l’eficiència energètica, el president ha anunciat que es destinarà 11 milions en ajudes per a les famílies que instal·len en el seu domicili energia renovable per a climatització i aigua calenta, i una partida de 188 milions per a la millora de l’eficiència energètica urbana i en habitatges, dels quals tres milions es destinaran a municipis en risc de despoblació.

Finalment, s’ha referit al decret llei aprovat la setmana passada pel Consell per a simplificar els procediments administratius i eliminar traves burocràtiques per a agilitar la instal·lació de plantes d’energia renovables. Es preveu que, amb aquesta nova normativa, es puga arribar a reduir el temps de tramitació en un any, la qual cosa suposa un avanç per a aconseguir la sobirania energètica de la Comunitat Valenciana.

Col·laboració dels agents socials

Durant la seua intervenció, el president ha agraït el treball conjunt dels agents socials en l’elaboració del Pla Reactiva, i ha mostrat la seua confiança en la societat valenciana per a poder reactivar la recuperació iniciada després de la pandèmia.

El secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO-PV, Ana García, el president de CEV, Salvador Navarro i el president de la Generalitat

En aquest sentit, ha reivindicat la posició de la Comunitat Valenciana com a “espai d’acord i de diàleg publicoprivat”, fruit dels acords ‘Alcem-nos’ assolits durant la pandèmia, i ha valorat el “sentit de la convivència” mostrat pels agents socials, tant per a consensuar les peticions valencianes traslladades al Govern d’Espanya com per a elaborar el pla de xoc valencià.

A l’acte de presentació del Pla Reactiva ha assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà; i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, així com el secretari general d’UGT-PV, Ismael Sáez; la secretària general de CCOO-PV, Ana García, i el president de CEV, Salvador Navarro.

EL MÉS LLEGIT

Les mascotes alimentades amb menjar casolà tenen el doble de probabilitats de ser obeses

El risc de patir un excés de pes està directament relacionat amb els hàbits de vida i la relació afectiva entre la mascota i el seu cuidador

La probabilitat d’embaràs espontani pot caure a un 8% en dones amb endometriosi

L'Endometriosi no és una malaltia fàcil, s'estima que es tarda entre 8 i 10 anys a diagnosticar-la, quan hi ha dolor

Conciliatech, campus gratuït per a afavorir la conciliació laboral i familiar

En aquest campus de la ciutat de València, que se celebrarà en 3 centres del 27 de juny al 8 de juliol, participaren 60 xiquets i xiquetes de fins a 14 anys

Mor Gleycy Correia, Miss el Brasil 2018, després d’una operació

La jove tenia tan sols 27 anys i portava dos mesos en coma per una cirurgia per a extirpar les amígdales que va acabar amb una greu hemorràgia ja a casa