El PSPV defensa la singularitat valenciana en el finançament i negociar la condonació del deute

Demana regular el preu del lloguer, un 25% de temps de valencià en formació i eliminar ajudes a mitjans que difonguen notícies falses

VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)

El PSPV planteja, en les seues propostes de resolució registrades per al Debat de Política General a Les Corts, instar el Consell a acudir a la convocatòria del president del Govern, Pedro Sánchez, per a negociar un nou sistema de finançament autonòmic i a tindre en compte “la singularitat de la Comunitat Valenciana i de la resta de comunitats”, així com pactar la condonació d’un deute de la Generalitat.

En esta proposta sobre finançament, els socialistes demanen al govern que presidix Carlos Mazón (PP) que acudisca a negociar el finançament “pactant aquells punts que siguen beneficiosos per als valencians, sense acceptar pressions ni instruccions partidistes i anteposant els interessos valencians a qualsevol altra consideració”.

També reclamen recolzar el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2025 “com a garantia que es faça transferència la major transferència de recursos a la Comunitat per part del Govern, 30.000 milions més en set anys –durant la presidència de Sánchez– que en l’etapa anterior.

Altres qüestions d’esta proposta són recolzar els objectius de dèficit i deute públic fins al 2027 proposats pel Govern i incrementar “considerablement” l’execució d’inversions de la Generalitat.

En una altra proposta fiscal, els de José Muñoz demanen “posar fi al regal d’impostos a les rendes més elevades”, mantindre l’impost de patrimoni, instar el Govern a evitar el ‘dúmping’ a altres CCAA. Sobre fons europeus, sol·liciten garantir la seua execució amb més mesurades per a evitar la seua pèrdua i un sistema de monitoratge.

RECUPERAR DISTÀNCIA ENTRE CASINOS I COL·LEGIS

Respecte a hisenda, insten que Conselleria publique abans del dia 10 de cada mes les dades sobre l’execució pressupostària del Consell del mes anterior i a recuperar la distància mínima de 850 metres entre establiments de joc i centres escolars, així com a habilitar caixers públics en edificis públics com ambulatoris.

En vivenda, demanen aplicar la llei estatal que permet regular els preus del lloguer, ampliar les ajudes al lloguer, baixar els mòduls en la de protecció oficial, destinar la nova construcció a lloguer assequible o augmentar el parc públic mitjançant els mecanismes de tempteig i retracte.

SANITAT, SERVICIS SOCIALS, EDUCACIÓ I CULTURA

En sanitat, els socialistes plantegen negociar amb els sindicats programes “atractius” de productivitat i d’equitat territorial, així com recuperar l’acord de 35 hores setmanals a partir del 2025 o activar un pla de jubilació proactiva i un altre de fidalización de residents. També demanen revertir a gestió pública el departament Elx-Crevillent, publicar mensualment les llistes d’espera o augmentar els espais sense fum.

En matèria de servicis socials i igualtat, demanen agilitar el temps d’espera per a rebre el grau de discapacitat, continuar amb el Pla Convivint de centres, més places públiques en residències, agilitar els habitatges socials, acordar el segon Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, blindar la legislació LGTBI, una estratègia de persones en situació de sense llar, una llei integral de persones majors o un pla contra l’exclusió financera d’ancians.

En educació i cultura, sol·liciten derogar la Llei de Llibertat Educativa i el districte únic, garantir un mínim del 25% de valencià en el temps de formació, baixar la ràtio en totes les etapes, una inversió anual de 400 milions en infraestructures educatives, climatizar tots els centres, integrar tots els conservatoris municipals en la xarxa pública o que els centres educatius públics i biblioteques prioritzen obres d’empreses valencianes, especialment les que complisquen amb els dictàmens de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

ACTUAR DAVANT D’ABUSOS COMESOS PER L’ESGLÉSIA

Sobre memòria democràtica, exigixen derogar “la mal anomenada Llei de Concòrdia” aprovada per PP i Vox i proposen que l’Advocacia de la Generalitat done cobertura a víctimes d’abusos comesos per l’Església catòlica o que el Síndic de Greuges inicie d’ofici investigacions sobre este tema. Reclamen a més eliminar qualsevol vestigi franquista o crear una comissió interdepartamental per a difondre documentació sobre el Patronat de Protecció a a el Dona.

Respecte a À Punt, demanen més pressupost per a recolzar la producció realitzada a la Comunitat o en valencià. En matèria de publicitat institucional, emplacen a Presidència a promoure el patrimoni cultural i campanyes contra la violència masclistes, així com a crear un registre de mitjans de comunicació valencians, publicar anualment la seua inversió en ells i eliminar ajudes als quals difonguen notícies falses o negacionistes.

En clau mediambiental, aposten per anul·lar canvis en normes d’ordenació del territori, mantenir la vigència del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel), blindar l’esperit conservacionista de la Llei de l’Horta de València 5/2018, garantir la conservació del Parc Natural de l’Albufera o impulsar el programa de vigilància preventiva contra incendis forestals.

DEIXAR DE CONFRONTAR AMB EL MINISTERI DE TRANSPORTS

En infraestructures, els socialistes insten a defensar projectes com la futura gigafactoria de PowerCo (grup Volkswagen) a Parc Sagunt II, rebutjar qualsevol privatització del transport autonòmic, “abandonar les polítiques de confrontació amb altres autonomies i amb el Govern” o impedir peatges en les autovies públiques.

En turisme, demanen un nou pla estratègic i un altre específic per al turisme rural, a més d’incentius per a contractar joves en el sector, actualitzar el Bo Viatge o donar més ajudes als establiments adherits a l’Imserso.

En justícia i interior, sol·liciten promoure mesures per a abolir la prostitució, agilitar el pla de creació de jutjats exclusius de violència sobre la dona o impulsar l’ús del valencià en totes les activitats, a més de crear un servici únic d’extinció d’incendis forestals.

ÚLTIMES NOTÍCIES