Un jutge anul·la part de les bases per a processos selectius aprovades per l’Ajuntament el 2022

Diu que s’han vulnerat drets fonamentals amb una “desproporció evident” en els punts d’experiència i mèrits

VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)

Un jutjat ha declarat nuls alguns aspectes de les bases aprovades el 2022 per a regular els processos selectius de funcionaris de l’Ajuntament de València, així com els fonaments específics del concurs per a cobrir 668 places en el marc del procés d’estabilització d’ocupació en considerar inmotivada la “desproporció” de la baremació de l’experiència prèvia.

La sentència, datada el 20 de setembre i consultada per Europa Press, declara que l’Ajuntament “ha vulnerat els drets fonamentals” a l’accés de la funció pública –prevists en l’article 23 de la Constitució– i insta a retrotraure el procés per a poder rebaremar l’experiència i els mèrits del recurrent.

A més, imposa a la corporació local el pagament de les costes en considerar “substancial l’estimació de la demanda, i mancant de tota motivació i fonament, il·legal i arbitrària, fregant amb el dret penal, l’aprovació de les referides bases generals i específiques”.

Així, el Jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de València estima parcialment la demanda interposada per un aspirant contra els acords de la Junta de Govern Local de 21 d’octubre del 2022 pels quals es van aprovar les bases generals que regiran els processos selectius per a l’accés a la funció pública en l’Ajuntament de València i l’Acord de la Junta de Govern Local de 25 de novembre d’eixe any que va aprovar les Bases Específiques de la convocatòria de concurs per a la cobertura de 668 places en el marc d’estabilització de l’ocupació temporal.

Entre altres qüestions, el demandant sol·licitava que se li valorara l’experiència adquirida en places del cos, escala o categoria convocada –i, en concret, l’experiència adquirida com a advocat de la Generalitat– amb la mateixa puntuació que a la resta dels aspirants, amb independència que esta experiència s’haguera adquirit en l’Ajuntament de València o en una altra administració pública.

En els fonaments jurídics, el jutge cita resolucions anteriors del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i assenyala que, partint d’esta doctrina, s’ha d’analitzar la diferència en la baremació entre la prestació de servicis en l’Ajuntament de València i en altres administracions territorials que no siguen municipis de gran població.

Esta diferència, concreta, és de 4,29 punts superior, de manera que entén el consistori valencià, en la seua convocatòria de bases, que l’experiència i diligència que per a exercir la seua funció dins d’este consistori durant set anys “només és igualada per treballadors d’altres administracions que porten trenta anys de labor”.

Assenyala que “la desproporció és evident i des del punt de vista de la lògica no se sosté”. I apunta que cal determinar si poguera tractar-se d’una situació excepcional en què té deguda explicació esta desproporció en la valoració de mèrits.

“COMPORTAMENT LIMÍTROF AMB L’IL·LÍCIT PENAL”

“Serem breus en l’anàlisi d’esta motivació. I és que la mateixa és simplement inexistent. Es puntua quatre vegades més l’experiència en l’Administració en la qual es consolida plaça que en una altra, i no es motiva. Comportament limítrof amb l’il·lícit penal”, sentència.

Per açò, estima la pretensió del demandant, encara que, i d’acord amb el criteri del Ministeri Fiscal, de forma parcial. En concret, declara la nul·litat dels incisos dels punts 6.1 i 6.2 c) de les Bases Generals i el mateix punt de les Bases específiques del concurs per a la cobertura de 668 places.

“El que no suposa –precisa el magistrat– que estiguem davant d’un procediment restringit a funcionaris interins, sinó davant d’un procediment en què s’ha discriminat indegudament amb infracció de l’article 23.2 de la Constitució a altres funcionaris, per la qual cosa han d’anul·lar-se”.

El jutge, no obstant açò, no accedix a rebaremar el candidat recurrent –tal com sol·licitava–, sinó que ordena la retroacció d’actuacions, en cas que ja s’haja procedit a la resolució del concurs perquè es valore conforme al principi d’igualtat l’experiència professional i altres mèrits si escau a l’empara d’estos punts 6.1 i 6.2 c) del recurrent i d’altres peticionaris.

Arran d’esta sentència sobre les bases dels concursos d’estabilització d’interins i personal laboral covocados per l’anterior govern local, fonts de l’actual equip assenyalen que l’assessoria jurídica municipal està revisant la resolució per a la presentació d’un recurs d’apel·lació.

El recurs, precisen, es fonamenta en el fet que les bases a les quals fa referència ja van ser modificades arran d’una sentència anterior de l’11 de desembre del 2023.

ÚLTIMES NOTÍCIES