6.100 trebalaldors de Ford afectats per l’ERTE i s’elimina el torn de nit fins a octubre

Continuen els ERTES i segueix sent el treballador el que pague les conseqüències. Sembla que la factoria de Ford Almussafes no guanya per a disgustos. A una caiguda de vendes estructural que ja afectava la fàbrica valenciana des de fa un parell d’anys se li va sumar posteriorment la pandèmia i poc després una escassetat mundial de microxips que assota a tota la indústria, però que s’està acarnissant amb especial virulència amb l’automoció. Com a conseqüència, des de 2020 la plantilla ha sofert vuit expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE) per a ajustar la producció a la demanda i dos ERE que han deixat prop de mil acomiadaments.

Dilluns s’anunciava un nou ERTE

Encara que es va concretar ahir després de l’acord entre la multinacional i el sindicat majoritari d’Almussafes, UGT. El vuité ERTE, era anunciat dilluns passat. L’expedient s’estendrà des de l’1 de juliol fins al 31 de setembre i afectarà en total a més de 6.100 treballadors, deixant a casa cada dia almenys a 1.400 empleats. Així mateix, suposarà la pròrroga de la suspensió del torn de nit cancel·lat al maig i que havia de tornar a l’activitat al juliol, almenys fins a octubre.

Un ERTE justificat

Segons van informar els sindicats, l’empresa va justificar este nou ERTE en la falta de semiconductors que afecta globalment la indústria de l’automòbil. L’extensió temporal de l’expedient ja es coneixia, però faltava per concretar el seu abast en termes de producció i ocupació. Segons els càlculs sindicals, els aturs en la factoria provocaran que en estos tres mesos Almussafes fabrique 26.000 vehicles i 30.000 motors menys. Un volum pròxim al qual es va emportar per davant l’anterior ERTE, del qual es van avançar els dies a juliol per a completar-ho abans i poder plantejar este nou expedient temporal.

Paralitzada la planta de producció de vehicles

Ara, la planta de producció de vehicles no treballarà el 14 i 15 de juliol i la setmana completa del 13 al 17 de setembre, set jornades en total. Per part seva, la de motors es detindrà sis dies al juliol (9, 14, 15, 19, 20 i 21), dos a l’agost (30 i 31) i nou al setembre (1, 10, del 13 al 17 i del 24 al 27), fins a sumar 17 dies d’inactivitat. Mentre que les línies de mecanitzats, que pertanyen a motors, seran les més castigades amb 23 dies d’aturs repartits entre els tres mesos.

 Almussafes es detindrà per complet durant dos setmanes: el 14 i el 15 de juliol (que units a les festes locals implicaran que no es produirà del 12 al 16 de juliol) i del 13 al 17 de setembre.

Gens d’optimisme

El president del comité d’empresa i portaveu d’UGT, Carlos Faubel, no es va mostrar massa optimista sobre l’evolució d’esta crisi de semiconductors. Va assegurar que la situació és «cada vegada més complicada» a la fàbrica i que lluny d’acabar, l’escassetat «continuarà perquè el problema s’està agreujant». Per això, va destacar que 2021 porta cap a ser pitjor que 2020 en termes de producció.
En este context, va avançar que a la volta de les vacances estivals reclamaran a la direcció de Ford Almussafes l’obertura de les negociacions per a la renovació del conveni col·lectiu, un pas que donaria «una mica de certitud» a una plantilla molt castigada tant moral com econòmicament durant l’últim any.

ÚLTIMES NOTÍCIES