Una de les causes del ball de xifres: Milers de morts per coronavirus en residències sense confirmar

El Ministeri de Sanitat xifra les morts per coronavirus en 28.000, mentres que l'INE eleva l'excés de mortalitat fins als 48.000
El Ministeri de Sanitat xifra les morts per coronavirus en Espanya en poc més de 28.000. | ACN

Una de les armes que els polítics usen en les seues intervencions són les xifres de morts a conseqüència del Covid-19. El número de morts oscil·la, segons la font, entre els 28.000 que reconeix el Ministeri de Sanitat i els 48.000 que revela l'Institut Nacional d'Estadística, passant pels 43.000 que informen l'Institut Carlos III i el Registre Civil. El diferencial entre les diferents xifres ha provocat una gran polèmica entre els diferents actors polítics, convertint-se en un dels eixos principals del discurs del Partit Popular contra el govern de Pedro Sánchez

Este rellevant ball de xifres és conseqüència, en part, de la vaguetat d'alguns certificats de defunció en què s'insinua com a causa de la defunció el Covid-19, tot i que sense confirmar la malaltia com causant de la mort, ja que no s'ha fet cap prova PCR al pacient. D'eixa manera ho explica este divendres el diari 'El Periódico', en una informació que s'acompanya d'alguns informes.

Covid-19: «no confirmada», «possible» o «compatible»

Un d'ells és un certificat de defunció d'una dona ingressada en la residència de Doctor González Bueno de Madrid, a on van morir 110 dels 617 residents. Segons el document que publica 'El Periódico', la defunció registrada per un metge del SUMMA (Servei d'Urgències Mèdiques de Madrid) la matinada del 29 de març, recull com a 'Causa immediata de la mort' una «insuficiència respiratòria», mentres que com a 'Causa principal de la mort' especifica «infecció respiratòria. Covid-19. No confirmada».

Segons el relat del diari, durant els pitjors dies de la pandèmia de coronavirus, sobretot en residències de gent gran, la falta de tests diagnòstics va provocar que els metges encarregats de certificar les defuncions acompanyaren el diagnòstic del Covid-19 amb expressions com «possible», «compatible» o «no confirmada». De la mateixa forma, d'altres professionals van limitar-se a escriure simplement «pneumònia bilateral», sense citar la malaltia provocada pel coronavirus.

En estes circumstàncies, amb l'afegit que el govern espanyol i les autonomies usen diferents criteris en el recompte de defuncions a conseqüència del coronavirus, serà complicat donar una xifra definitiva, consensuada i real dels morts que ha produït la pandèmia en Espanya.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!