Detecten restes de coronavirus de fa més d'un any en Barcelona

S'han analitzat mostres d'aigües residuals congelades
Es detecten restes de coronavirus en Barcelona des del març del 2019 | ACN

Els investigadors del Grup de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb Aigües de Barcelona, han detectat la presència de coronavirus en mostres d'aigües residuals de la ciutat arreplegades i congelades el març del 2019. Estos resultats indiquen que la infecció estava present en la capital catalana molt abans de què es tinguera constància de cap cas de Covid-19 en el món. 

 INVITACIÓ: Ja vos podeu unir al grup oficial de Facebook del València Diari a on comentem entre tots les notícies de tots els valencians! Vos informareu, podreu comentar l'actualitat i també vos entretindreu.  FEU CLIC ACÍ, VOS ENCANTARÀ!

Casos emmascarats amb la grip

Des del passat 13 d'abril, els investigadors han analitzat setmanalment mostres obtingudes de dos grans plantes de tractament d'aigües residuals de Barcelona, amb l'objectiu de detectar el virus i facilitar l'adopció de mesures immediates davant de possibles rebrots. El president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, explicava que «els nivells del genoma del SARS-CoV-2 van coincidir clarament amb l'evolució dels casos de Covid-19 en la població». 

Posteriorment es va passar a l'anàlisi de mostres congelades dels mesos anteriors a l'inici del mostreig sistemàtic, i els resultats mostraven com hi havia genomes de SARS-CoV-2 entre principis de gener i principis de març del 2020. En concret, es van trobar restes de coronavirus el 15 de gener, 41 dies abans de què es detectara el primer cas en Espanya. «Als infectats se'ls podria haver assignat erròniament un diagnòstic de grip en l'atenció primària, contribuint a la transmissió comunitària abans de què es prengueren mesures de salut pública», manifestava Bosch. 

Estos resultats van portar als investigadors a analitzar altres mostres des del gener del 2018 fins al desembre del 2019. «Totes les mostres van resultar negatives per la presència de genomes de SARS-CoV-2 a excepció de la del 12 de març de 2019, en la que els nivells de SARS-CoV-2 eren molt baixos, però van donar clarament positiu per PCR i, a demés, utilitzant dos dianes diferents», explicava l'investigador. 

«Barcelona rep molts visitants per motius turístics o professionals i és més que probable que una situació similar s'haja produït en altres llocs del món. Com que la majoria de casos de Covid-19 mostren una simptomatologia similar a la grip, els primers devien quedar emmascarats com casos de grip sense diagnosticar», conclou Albert Bosch. 

Restes en ciutats italianes

Barcelona no és l'única ciutat europea a on s'han trobat restes de coronavirus abans de què s'escoltara parlar d'ell. En alguns punts d'Itàlia, concretament en les ciutats de Milà i Torí, també s'ha pogut demostrar que el virus hi circulava des del desembre del 2019. Després de més investigacions, s'ha trobat la presència de patògens en Bolonya el gener del 2020

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram