El Congrés estudia si Espanya hauria de legalitzar l'ús mèdic del cànnabis

Una subcomissió buscarà durant sis mesos la millor fórmula per a traure de la clandestinitat a milers de pacients que ja el prenen per a pal·liar símptomes i efectes secundaris

El ple del Congrés ha acordat, amb l'única oposició de PP i Vox, crear una subcomissió parlamentària que estudiarà i debatrà si és convenient que Espanya legalitze l'ús mèdic dels derivats del cànnabis, en quines circumstàncies i per a quina mena de patologies.


La iniciativa, impulsada per la diputada del PNB Josune Gorospe, té com a objectiu final elaborar en el termini de sis mesos un informe de conclusions que li servisca al Govern per a dissenyar una regulació del consum terapèutic de la marihuana que compte amb el suport majoritari assegurat en el Parlament.


La subcomissió, de la qual formaran part, representants dels grups polítics presents en la Comissió de Sanitat i Consum, citarà durant eixe temps a representants de governs que ja tenen en marxa programes d'ús mèdic d'esta substància, a portaveus d'associacions de pacients i a experts de tota mena, com a juristes, metges o científics, que puguen aportar coneixement sobre este particular.

Es tracta, en definitiva, d'analitzar les experiències d'èxit, el dret comparat i l'evidència científica existent. Les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats, els pros i els contres, d'afrontar esta regulació.


L'ús terapèutic del cànnabis, amb major o menor extensió o limitacions, està en marxa en molts països, entre altres, Portugal, el Regne Unit, Alemanya, França, Països Baixos, Itàlia, el Canadà o els EUA.

El Parlament Europeu ja ha instat els països membres a avançar en la investigació d'estes teràpies pal·liatives i l'ONU, fa ja més d'un any, que va traure al cànnabis de la llista IV de la Convenció de Drogues de 1961, la que fins ara limitava ús medicinal perquè considerava a la marihuana com una substància «particularment nociva per les seues propietats addictives» i amb escàs o nul valor terapèutic.
Múltiples utilitats


En definitiva, el Congrés tracta de traure de la clandestinitat una substància que ja consumeixen a Espanya milers de malalts per a pal·liar els símptomes o els efectes secundaris de múltiples patologies, com poden ser els casos de càncer tractats amb quimioteràpia, pacients amb dolors crònics, uns altres amb malalties degeneratives com l'esclerosi múltiple, la fibromiàlgia, l'artrosi o l'artritis, i fins i tot xiquets amb epilèpsies refractàries.


Els propis pacients i els metges que els assessoren asseguren que estos preparats derivats del cànnabis els redueixen, segons els casos i els patiments, el dolor, disminueixen l'ansietat i faciliten el somni, els retornen l'apetit, els alcen l'ànim, i minimitzen els espasmes i convulsions.

Això sí, davant la falta de regulació a Espanya, tots ells es mediquen des de la clandestinitat, sense control sanitari del qual adquireixen en el mercat negre, sense un control mèdic oficial de les seues teràpies, i amb el risc permanent de ser multats amb entre 600 i 10.000 euros si els descobreixen amb les substàncies que porten damunt, la venda de les quals està penada a Espanya i el seu consum sancionat.

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Som Talent ofereix més de 130 ofertes d'ocupació a Castelló" "A la Costa del Sol per a cobrir 100 llocs de treball en hostaleria"