Desmantellada en València una organització d'explotació laboral en el camp

Les víctimes eren sotmeses a maltractes físics i privades de la seua llibertat
Les víctimes eres sotmeses a maltractaments físics i se'ls privava de la seua llibertat | EP

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb la Policia de Lituània, ha detingut a dos persones en la província de València per la comissió de delictes de tràfic de sers humans amb finalitat d'explotació laboral i ha alliberat a huit dones víctimes d'esta xarxa. Tant les persones detingudes com les víctimes, que es trobaven empleades en campanyes agrícoles de recol·lecció de fruita, són d'origen lituà, han informat fonts de la Guàrdia Civil.

 INVITACIÓ: Ja vos podeu unir al grup oficial de Facebook del València Diari a on comentem entre tots les notícies de tots els valencians! Vos informareu, podreu comentar l'actualitat i també vos entretindreu.  FEU CLIC ACÍ, VOS ENCANTARÀ!

Sotmeses a maltractes i privades de la seua llibertat

L'organització captava a les seues víctimes aprofitant-se la seua vulnerabilitat (desconeixement de l'idioma, escassos recursos econòmics i aïllament social), els tramitaven la documentació i mediaven per a la seua contractació amb les empreses de recol·lecció de fruites. Després i amb amenaces per a impedir la denúncia i limitar la seua capacitat de fugir, els retenien les targetes i cartilles bancàries, a demés dels contractes de treball i la documentació personal.

Els dos detinguts (un home i una dona) sotmetien a les víctimes a un dur control, els facilitaven allotjament en condicions infrahumanes, a demés de sotmetre-les a maltractaments físics, amenaces, coaccions i abús emocional. També feien ús fraudulent de les targetes dels seus comptes bancaris, per a extraure'ls els diners dels seus salaris.

Les víctimes ja han sigut alliberades

Per a l'èxit de l'operació ha sigut fonamental la col·laboració oferida des de l'empresa per a la que treballaven les víctimes, que  desconeixia les condicions a les que estaven sotmeses pels tractants una volta acabada la jornada laboral, aportant documentació i dades que han resultat essencials per a la investigació.

Les huit víctimes, que han pogut ser alliberades i identificades, tenen entre 29 anys i 44 anys, i ja han sigut assistides i allotjades amb la col·laboració de l'ONG Cruz Blanca, qui s'ha fet càrrec també del seu assessorament legal.

Els investigadors han fet tres registres en els que han intervingut la documentació personal de les víctimes, llibretes d'anotacions sobre el treball i el que els pagaven, targetes i cartilles bancàries; un poc més de 10.400 euros en metàl·lic procedents del salari retingut a les víctimes i una furgoneta.

471 inspeccions en 2020

Durant l'any 2020, la Guàrdia Civil ha fet, juntament amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social, un total 471 inspeccions preventives en llocs a on podrien existir víctimes d'explotació laboral o sexual, o de tràfic de sers humans amb estes finalitats. Igualment s'han fet 10 investigacions, en les que s'ha alliberat a un total de 55 víctimes i detingut a 29 tractants

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Arriba una segona pastera en menys de 24 hores a la costa alacantina" "Un ferit en un xoc entre dos cotxes en València"