Detingut un gihadista en Sant Vicent del Raspeig que difonia propaganda del DAESH en Internet

El xic editava i difonia vídeos gihadistes en plataformes oficials del DAESH

Diversos agents de la Guàrdia Civil detenint a un gihadista en Sant Vicent del Raspeig (Alacant)
El detingut creava contingut audiovisual terrorista per al DAESH | Guàrdia Civil

Un xic ha sigut detingut en Sant Vicent del Raspeig, en la comarca de l'Alacantí (Alacant), per difondre propaganda gihadista en diferents plataformes d'internet, en el marc d'una investigació conjunta del FBI i del Servici d'Informació de la Guàrdia Civil. En les seues publicacions mostrava la seua completa afinitat amb els postulats més violents del grup terrorista DAESH, amb l'edició i difusió de múltiples continguts audiovisuals de contingut terrorista.

L'arrestat havia arribat a gestionar personalment diversos fòrums i repositoris multimèdia vinculats a l'entramat oficial del DAESH, difonent milers d'arxius de vídeo i abundant informació sobre la creació, ús i maneig d'armes. El detingut havia estat anteriorment molt implicat ideològicament amb el moviment xarxa skin i comptava amb diversos antecedents policials, tant en l'àmbit domèstic com en l'escolar. 

Mesos d'investigació per la dificultat de demostrar la implicació

El seu salt com a col·laborador actiu del terrorisme gihadista es va produir en 2019, havent passat desapercebut en el seu entorn perquè passava pràcticament tot el dia connectat a l'ordinador des de sa casa. En la seua labor propagandística ha utilitzat plataformes de videojocs online —de caràcter violent— que li han permés contactar amb més jóvens, fins i tot alguns d'ells menors d'edat.

L'activitat del detingut a través de plataformes d'internet es corresponia plenament amb l'estratègia propagandística del DAESH. Amb esta operació s'ha neutralitzat un important i actiu focus d'expansió i difusió de l'ideari gihadista que a demés comptava amb multitud de connexions internacionals.

El detingut estava fortament conscienciat en l'ús de mesures de seguretat i l'ús de plataformes de comunicació que garantixen un gran anonimat. Els investigadors han necessitat  múltiples recursos durant molts mesos fins a poder demostrar el seu grau d'implicació amb la causa terrorista, l'abast de l'activitat que estava fent i la perillositat que podia suposar.

La cooperació internacional, clau en la lluita contra el terrorisme gihadista

El treball conjunt entre Guàrdia Civil i FBI posa en relleu la necessitat determinant de centrar el major número d'esforços internacionals possibles contra l'estratègia propagandística de DAESH. En la lluita contra el terrorisme gihadista, la cooperació internacional és un factor de total importància a causa del condicionant que genera l'alta mobilitat dels terroristes i la utilització de xarxes socials i aplicacions d'internet.

Des de l'elevació al nivell 4 d'alerta antiterrorista al juny de 2015, la Guàrdia Civil ha reforçat tots els dispositius operatius i línies d'investigació relatives a l'amenaça terrorista, especialment aquelles sobre individus immersos en un procés de radicalització que puga desembocar en el desplaçament a zona de conflicte o en la comissió d'accions terroristes en els països de residència. 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram


Comentaris

envia el comentari