El bomber espanyol que lluita contra els greus incendis en Austràlia

Goyo Paniagua ha sigut testimoni de la temporada d'incendis forestals més llarga de la història moderna del país
Goyo Paniagua ha sigut testimoni de la temporada d'incendis forestals més llarga del país | EFE

L'espanyol Goyo Paniagua, que des de fa dos anys treballa com a bomber en Austràlia, ha vist de prop la destrucció del foc en el sud-est del país, que viu la temporada d'incendis forestals més llarga de la seua història moderna.

Els incendis, que van començar en setembre i van anar a pitjor la nit de Cap d'Any en els estats de Victoria i Nova Gal·les del Sud, han causat 27 morts en tot el país, inclosos alguns bombers, i més de 2.000 cases han quedat calcinades.

«Enguany [la temporada d'incendis] ha començat molt prompte... No se si algú es va poder imaginar que anava a ser tan llarga com ho està sent», explica Paniagua, un extreballador de banc nascut en Alcalá de Henares (Madrid), que es va mudar a Austràlia fa més de set anys.

Testimoni de la destrucció

Paniagua, que sent una mescla d'orgull i humilitat per la seua labor com a bomber, ha sigut testimoni de la devastació deixada per les flames que cremen East Gippsland, un dels municipis declarats en estat de desastre la setmana passada i a on s'ha ordenat l'evacuació de milers de persones per la proximitat de les flames.

«Una setmana abans estava en el mateix lloc i mai m'anava a imaginar que anava a passar això: vore les cases destruïdes, però sobretot vore que una casa estava en bon estat i les tres següents completament destruïdes, els cotxes fosos. És molt impactant», confessa.

Els animals, les principals víctimes

En la seua labor com a bomber forestal, també ha vist en algunes ocasions l'impacte en les animals. «Si els veus és una llàstima perquè sí que veus que han patit cremades o que tenen cremades prop de la boca, de manera que és molt probable que els animals no vagen a sobreviure», explica l'espanyol, qui ha vist principalment coales afectats.

Un koala en Austràlia | EFE

«M'imagine que els coales tracten de buscar refugi en la part alta dels arbres i moltes voltes no tenen temps de fugir», va comentar en referir-se a estos animals, que són una de les principals víctimes dels incendis forestals, que es calcula que han afectat o matat a mil milions d'animals en Austràlia.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"Les temperatures es recuperen notablement este dimecres" "L'oratge no es mou ni una coma per a este dimarts"