Descobert un factor que permet identificar els tumors cerebrals de bon pronòstic

La lesió provoca que el tumor no mora, però tampoc cresca, allargant la vida dels pacients
La lesió permet que el tumor no mora, però tampoc cresca, allargant la vida dels pacients   | EFE

 

L'Institut d'Investigació contra la Leucèmia Josep Carreras ha descobert una lesió epigenètica que permet identificar aquells pacients afectats per tumors cerebrals que tinguen més esperança de vida. Tenint en compte que la mortalitat del càncer de cervell ronda un 85% en un termini de dos anys des del seu diagnòstic, este nou element pot permetre identificar el 15% de tumors cerebrals de bon pronòstic.

L'autor de l'article, el doctor Manel Esteller, exposa que buscant gens amb funcions reguladores de l'expressió del genoma que perderen la seua activitat en càncer van identificar NSUN5, del que pràcticament no es coneixia res del que feia. Quan van analitzar el seu impacte en els pacients amb glioma es van donar compte de què «la lesió epigenètica de NSUN5 predeia de forma independent en altres biomarcadors eixe percentatge minoritari de pacients que aniran bé».

Un resultat «sorprenent»

Esteller considera que el resultat va ser «sorprenent» perquè la majoria de voltes el que descobrixen són «factors que indiquen tumors que aniran malament». «Mecanísticament, pareix que per selecció evolutiva un tumor cerebral que està a punt d'extingir-se acaba originant l'alteració de NSUN5 que l'enquista, com si estiguera parat en el temps, per això, eixe càncer progressa menys i la supervivència s'allarga», apunta Esteller. 

L'investigador afig en un comunicat que «factors del microambient que envolten el glioma, com la falta d'oxigen i la falta de nutrients locals, contribuïxen a induir eixa inactivació de NSUN5 que permet al mateix temps que el tumor no mora, però cresca tan poc que el pacient mostra un bon pronòstic».

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"😳 Francisco explica els tractes que va tindre amb un narcotraficant molt famós" "😳 ATENCIÓ: El misteriós i secret agost d'Albert Rivera"