La sequera és el principal factor de l'augment de la llum per a este hivern

S'estima que l'any 2017 finalitzarà amb un sobrecost d'uns 100 euros.
 
La pujada de la llum continuarà fins al febrer de 2018 | Cedida

Els preus de l'electricitat continuaran pujant fins a les primeres setmanes del 2018. El mercat es prepara per a un hivern que estarà marcat per les circumstàncies climatològiques, l'elevada demanda i una caiguda de les temperatures. Segons dades publicades en ‘El País’, el consumidor mitjà ha pagat fins al mes d'octubre 74 euros més per la factura que en el mateix període del 2016.

  

  

  

  

S'estima que l'any 2017 finalitzarà amb un sobrecost d'uns 100 euros. El Govern culpabiliza d'este increment a la «sequera». Este factor ha fet decaure la producció hidroelèctrica —una de les energies més assequibles—, obligant, així, a cremar carbó —que és més car—.  Les elèctriques es queixen que el descens de pluja «els ha costat pèrdues milionàries». Els experts afirmen que este increment, a més, ve donat per les «fallades en el mercat» i a l'escassa oferta d'altres energies renovables com la fotovoltaica.

L'augment del cost de la llum a l'hivern

Com és sabut, cada hivern la factura de la llum va incrementat el seu cost. Este fet afecta la butxaca d'almenys els 11,5 milions de consumidors espanyols que s'acullen a la tarifa regulada. En 2016, el factor que també va contribuir a la forta pujada va ser la possible tensió nuclear a França. En dades arreplegades per ‘El País’, del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, el rebut elèctric es dispara un 12% i el del gas entre un 3,2% i un 4,5% de gener a octubre. A més de la sequera, el Govern i les elèctriques culpen a els pèssims resultats financers de les companyies.

És realment la sequera  la causa per a este augment desbordat de la factura energètica?

Les primeres dades meteorològiques apunten a este fet, ja que, els embassaments es troben al 37,5% de la seua capacitat —el menor nivell des de 1995—, segons el Ministeri d'Agricultura. Amb els pantans buits, «la producció hidroelèctrica s'ha enfonsat»: a l'octubre, va anar de 725 vatsper hora, la menor xifra des que hi ha registres (gener de 1990), segons va alertar Xarxa Elèctrica (REE). Com a conseqüència, l'energia hidràulica solament va representar en este mes el 3,6% del conjunt de la generació d'electricitat. I ha passat de suposar el 15% en els deu primers mesos del 2016 al 7,5% en el que va d'este exercici.

El baix nivell de pluges no solament afecta al consumidor sinó també al compte de resultats de les elèctriques — Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa—. Segons un analista del sector «les elèctriques comercialitzen més energia de la qual són capaces de generar i, per tant, han de comprar-la per a vendre-li-la als seus clients». A més, «on més marge tenen és precisament en la producció de les energies renovables perquè solament han de donar al botó o obrir la comporta per a començar a guanyar diners». D'esta manera, possiblement els consumidors s'enfronten a «una excusa per a ocultar un sistema ineficient».

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El truco para abrir una lata solo con las manos"