El canvi climàtic podria obrir la tomba nuclear més gran del món

Este fet portaria com a conseqüència una catàstrofe mediambiental
El canvi climàtic podria fer col·lapsar la tomba nuclear més gran del món | Agències

L'escalfament global està obrint la cúpula d'una tomba nuclear dels EUA. Esta estructura es va construir després del programa de proves atòmiques de l'època de la Guerra Freda i està ubicada en les Illes Marshall, a l'oceà Pacífic. Este indret és el lloc més perillós del planeta i, ara, el canvi climàtic, amenaça en convertir-lo en una catàstrofe nuclear.

Estes illes es van convertir en el punt triat per a llançar fins a 67 proves nuclears per a comprovar quin potencial tenien este tipus de bombes. Quan van acabar amb els tests, el govern nord-americà va començar a realitzar proves biològiques en la zona, i en 1979 va procedir a sepultar-ho en un enorme taüt.

Ara, este taüt, conegut pels habitants de la zona com «La Tomba», corre el risc de col·lapsar a causa de l'augment de la marea per culpa del desglaç de les glaceres i altres efectes ocasionats pel canvi climàtic.

Camí a una catàstrofe mediambiental?

Fa uns mesos, un estudi publicat per la Universitat de Colòmbia assegurava que les illes Runit, Enjebi, Bikini i Naen hui en dia tenen uns nivells de plutoni entre 10 i 1.000 voltes més alts que els que s'han trobat a Fukushima, i unes 10 voltes més elevats que els de Txernòbil. Quaranta anys més tard de la seua construcció, la Tomba està començant a patir danys en la seua estructura, que poden suposar un veritable perill per a la vida.

Els recents estudis assenyalen que des del 1993, el nivell de la mar en les Illes Marshall ha incrementat un centímetre per any, i això suposa més del doble que en la resta del món. Si el nivell del mar continua creixent al ritme que porta fent-ho els últims 25 anys, es calcula que per al 2100 este arxipèlag estarà completament submergit baix la mar.

Si això es complix, els experts pronostiquen que causaria un clevill tan gran a l'estructura de la cúpula que abocaria tot el contingut radioactiu sobre l'Oceà Pacífic. Este fet portaria com a conseqüència una catàstrofe mediambiental.

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El fred polar arriba este dijous amb unes temperatures que tocaran fons" "Vídeo: Històrica inundació en Venècia amb una víctima"