El Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties posa data al final de les restriccions

El Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) advertix que encara ens queda molta pandèmia per davant
Encara ens quedem molts mesos contra el coronavirus per a acabar de controlar la situació | EUROPA PRESS / ONU

Els pitjors presagis es fan realitat. Fins i tot amb la recent arribada de les vacunes, sumat a la reducció de la incidència dels casos que s'està registrant en tota Europa, el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC) advertix que encara ens queda molta pandèmia per davant, i que les restriccions hauran de prevaler i reforçar-se en els pròxims mesos, com a mínim fins a arribar a l'estiu.

Estes males notícies són les que poden trobar-se en l'últim informe elaborat pel ECDC este dilluns, que alerta que la situació epidemiològica continua sent molt preocupant, perquè les taxes de contagi continuen sent molt elevades i per tant ho és també la mortalitat.

A demés, l'informe alerta que respecte a les vacunes, encara és molt prompte per a saber l'impacte que tenen en la mortalitat i en les hospitalitzacions, pel que no es veu a curt termini una eixida viable de les restriccions que estan vigents actualment i una volta a la normalitat.

Les noves soques, l'amenaça principal

L'informe se centra a analitzar la principal amenaça a la que s'enfronta la població en relació amb el coronavirus: l'adveniment de noves soques, en concreta, de les variants sud-africana, britànica i brasilera.

Destaca que el continent ha registrat «des del 21 de gener un augment substancial en el número i la proporció de casos de SARS-CoV-2 de la variant B.1.1.7», referint-se a la variant britànica, que actualment té en escac a països del vell continent. «En Irlanda és la variant dominant i altres països estaran en una situació paregudes en les pròximes setmanes», sosté el ECDC. Això ja ha causat «un increment de les hospitalitzacions, ha sobrecarregat els sistemes de salut i provocat un excés de mortalitat», advertixen.

Respecte a la variant sud-africana, el document advertix que està començant a ser la causant de brots locals, a diferència del principi que només estava associada a viatges, mentres que de moment, la variant brasilera és la que té nivells més baixos de detecció.

Estes variants han demostrat ser molt més contagioses que la variant comú de coronavirus, perquè la gran quantitat de mutacions que alberguen afecten principalment la seua capacitat de contagi, i per tant, fan augmentar les hospitalitzacions i la mortalitat.

A demés, es tem que estes noves mutacions podrien afectar l'efectivitat de les vacunes, pel que l'ECDC considera que no es poden deixar de costat encara les restriccions bàsiques com l'ús de mascareta i les restriccions de mobilitat i interacció social, perquè això comportaria un risc massa elevat per a les persones majors i col·lectius de risc. «Flexibilitzar prematurament les mesures conduirà a un ràpid augment de la incidència, detecció de casos greus i mortalitat», indica el ECDC.

No hi ha camins per a eixir de la pandèmia


Tal com ha recalcat l'exdirector d'Acció Sanitària en Crisi de l'Organització Mundial de la Salut, Daniel López Acuña, l'escenari que planteja l'informe, encara que depriment, és molt realista i planteja el que ja molts experts porten dient durant mesos respecte a les diferents ones que hem patit: «Estem davant d'un escenari complicat i no hi ha camins clars per a eixir d'ell. Ja ens equivoquem abans i afanyar-nos a relaxar les restriccions seria el primer pas cap a una altra onada en març», ha recalcat aquest expert.

La conclusió de l'informe és que s'hauran de mantindre durant els pròxims mesos estes restriccions fins a baixar els nivells de contagi baic mínims si es vol evitar una nova onada de contagis i el ressorgiment de noves variants.

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!

"El municipi valencià més afectat pel trànsit d'avions de l'aeroport de Manises" "Sol·liciten reduir les restriccions en les residències ja immunitzades de Castelló"