Les 5 pitjors pastes de dents del mercat (que són desaconsellables)

Segons informa l’OCU, aquests són els 5 dentifricis més dolents. Hi trobes el teu?

 

Hi ha una cosa pitjor que consumir la pasta de dents més roïn del mercat: no ser conscient. Fer servir un dentifrici que no lluite contra la placa i que no sigui eficaç contra les càries té una pila de conseqüències rellevants que poden perjudicar la nostra salut bucal.

 

Tenint en compte aquest fet i en aquest sentit, hem pres la decisió d’elaborar aquest rànquing que presenta les pitjors pastes de dents que es poden trobar al mercat segons l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris). A banda d’això, hem dut a terme una anàlisi de tots aquells factors que fan que una pasta de dents pugui ser nociva per a l’esmalt dental.

 

 

Com és que algunes pastes de dents poden perjudicar-nos?

 

L’esmalt dental no és indestructible: moltes substàncies químiques —algunes de les quals es troben als dentifricis— tendeixen a causar-li danys que, en alguns casos, poden resultar irreversibles. Per això, si utilitzem algunes pastes de dents de manera habitual, podem fer malbé el nostre esmalt i, de pas, posar en perill la nostra salut bucal.

 

Encara que la majoria de dentífrics ens semblen iguals i que tots persegueixen l’objectiu final de cuidar la nostra boca i mantenir-la sense bacteris i placa, en realitat les diferències entre ells són molt remarcables, perquè els seus components canvien segons la marca i les especificacions d’ús que tinguin.

 

El fluor és un component comú en totes i cadascuna de les pastes de dents. L’únic que varia entre dentífrics és la quantitat que en porten. Així, aquesta —aparentment simple— diferència de concentració de fluor pot fer que dos productes a priori ben similars siguin completament diferents. L’excés de fluor pot causar defectes irreversibles a l’esmalt, sobretot al dels nens petits.

 

Les pastes de dents baixes en fluor també tenen una baixa efectivitat

 

Els excessos no són bons, i les mancances tampoc. Esta afirmació també pot aplicar-se en el cas del fluor: al mercat podem trobar dentifricis amb baixes concentracions de fluor, però malauradament estos productes no s’ajusten a les funcions necessàries i no serveixen per prevenir i eliminar ni la placa ni les càries. En estos casos, encara que mantinguem una correcta higiene bucal, les dents queden totalment desprotegides i vulnerables a l’atac dels bacteris.

 

Per això, cal que ens fixem en la composició de la pasta de dents que utilitzem, llegint sempre amb cura la lletra xicoteta dels envasos. Si la concentració de fluor no arriba a les mil parts per milió (1000 ppm), el dentifrici no tindrà cap efecte beneficiós.

 

Efectes perjudicials dels ingredients abrasius

 

Però el fluor no és l’única substància que pot tenir efectes nocius a l’hora de dur a terme un bon manteniment de les dents. N’hi ha d’altres, com ara els components abrasius típics de les pastes de dents blanquejants, que també poden ser altament perjudicials.

 

De fet, ni tan sols cal que la pasta de dents sigui blanquejant perquè dugui substàncies abrasives. Algunes pastes convencionals també presenten altes concentracions de carbonat de calci i silicats, substàncies abrasives que eliminen les restes de menjar de la boca i que, en volums de concentració elevats, poden malmetre l’esmalt de forma seriosa.

 

Pel que fa a les pastes de dents blanquejants, cal anar molt amb compte amb les substàncies químiques que s’hi afegeixen per obtenir aquest efecte i aconseguir unes dents més blanques. La més utilitzada és el peròxid d’hidrogen, un component que és altament abrasiu i que, per estar en un nivell segur, no hauria de presentar una concentració superior a l'1,5%.

 

En cas de depassar aquest nivell de peròxid d’hidrogen, l’usuari del dentifrici posa en perill la seva salut bucodental: no només pot patir un augment alarmant de la sensibilitat dental, sinó que també queda exposat al deteriorament i l’afebliment de l’esmalt dental on, a més, poden aparèixer taques derivades d’aquesta substància. Per això, és necessari que remarquem la importància de no sotmetre’s a tractaments blanquejants si no és sota la supervisió d’un especialista.

 

Les 5 pitjors pastes de dents del mercat

 

Amb la voluntat de fer arribar al consumidor informació útil sobre l’efectivitat dels dentífrics, l’OCU va dur a terme un estudi relacionat amb la qualitat de les pastes de dents, del qual va poder extreure una llista on es detallen les millors i les pitjors marques que es poden trobar al mercat.

 

Si continues llegint, descobriràs la llista on et detallem les 5 pitjors pastes de dents del mercat i les raons que han fet que rebin este qualificatiu. A grans trets, podem dir que la majoria no s’ajusten a les exigències de l’etiquetatge, que tenen uns nivells de fluor massa baixos o que són massa abrasives.

 

5. Eroski ‘blanquejant’

 

La pasta de dents de la marca Eroski ocupa el cinquè lloc d’aquesta llista que recull els pitjors dentifricis del mercat, principalment perquè la seua protecció contra la placa és inexistent i perquè el seu etiquetatge és pèssim.

 

A més, hi ha un altre motiu que explica la baixa puntuació que va obtindre a l’estudi: els professionals que van conduir la investigació van descobrir que una gran quantitat dels microorganismes i bacteris presents a la boca seguien sent després d’utilitzar-hi aquesta pasta.

 

4. Licor del Polo ‘protecció completa’

 

Esta marca, amb una dilatada experiència al mercat i un gran nombre d’adeptes que l’utilitzen cada dia, és una de les més populars entre els consumidors del país.

 

Tot i això, Licor del Polo apareix a l’estudi de l’OCU com una de les pitjors pastes de dents del mercat, per culpa de la baixa protecció que proporciona contra la placa. Esta protecció tan precària i poc eficaç contra la placa, combinada amb el preu elevat que té —si la comparem amb altres dentifricis de marca blanca—, fa que presenta una mala relació qualitat-preu.

 

3. PHB ‘Total’

Seguim pujant en la classificació per arribar al ‘top tres’ de les pitjors pastes de dents que podem trobar al mercat. El dentífric PHB ‘Total’ ocupa la tercera posició perquè, segons els especialistes de l’OCU, deixa molt a desitjar. Vols saber per què? Ara t’ho expliquem.

 

Este producte aporta una protecció mediocre contra els bacteris i els microorganismes nocius. A més, la quantitat de pasta de dents que hi ha a l’envàs no és proporcional al seu preu. Per això, ha aconseguit classificar-se entre les pitjors pastes de dents del mercat.

 

2. Oraldine

 

La pasta de dents de la marca Oraldine, que sempre ha disfrutat de molt de prestigi entre els consumidors, ha sorprès a tot el món amb la valoració que l’ha dut a ser considerada com la segona pitjor del mercat. Tot i la seua gran popularitat, el cert és que ofereix una protecció molt pobra contra les càries.

 

Ara bé, este no és l’únic defecte que li han trobat: té molts defectes pel que fa a la protecció contra la placa, que també és escassa. Així doncs, contra tot pronòstic, l’elevat preu d’aquest dentífric i la seua baixa qualitat el converteixen en un dels més pèssims del mercat.

 

1. Lacer 'amb fluor'

Finalment, hem arribat a dalt de tot de la llista de les pitjors pastes de dents del mercat. Així, en primer lloc i superant de lluny en mediocritat les marques blanques de dentífrics d’Alcampo i Mercadona, hi trobem... el dentifrici Lacer ‘amb fluor’. Pocs ho haurien imaginat!

 

Lacer ‘amb fluor’ s’ha guanyat el títol de pasta de dents més roïn del mercat per diverses raons: en primer lloc, perquè la seua protecció contra les càries és molt inferior a la que se n’espera. En segon lloc, perquè el seu envàs fa molt difícil l’ús i aprofitament de la totalitat del producte que conté i, finalment, perquè la concentració de fluor que té supera amb escreix la que recomanen els professionals.

 

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!