Nutricionistes alerten de què l'obesitat infantil ja és una pandèmia en el territori valencià

Al costat de la població major de 65 anys, els xiquets i adolescents valencians és el grup d'edat que pitjor menja
Un de cada tres xiquets en el territori valencià patix sobrepés o obesitat | Laia Solanellas

 

El Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat ha alertat de què un de cada tres xiquets en el territori valencià patix sobrepés o obesitat, el que suposa l'existència ja d'una pandèmia entre xiquets i adolescents valencians que superen el pes saludable en la franja de 2 a 17 anys.

 

Esta entitat advertix en un comunicat de la persistència de desequilibris nutricionals en els menjadors escolars, després de més d'un any de l'aprovació d'una nova Guia per als menús dels centres de la Generalitat.

 

«La falta de verdura fresca, llegums i ou i l'excés de lactis ensucrats, aliments precuinats, empanats i fregits i pastes i arrossos són els dèficits més habituals en les dietes dels col·legis», avisen els experts del Col·legi.

 

Segons l'última Enquesta Nacional de Salut, prop d'un 29% de la població de 2 a 17 anys de la Comunitat Valenciana patix problemes de pes, o bé obesitat (16,94%) o bé sobrepés (11,98%), una xifra que està més de tres punts per damunt que en 2012, quan esta població significava un 25,6%.

 

«L'obesitat infantil ja és una pandèmia en Espanya i en concret en la nostra comunitat autònoma, que ha aconseguit la tercera posició en el rànquing de les autonomies amb major número de xiquets obesos», assenyala la presidenta del Col·legi, Paula Crespo.

 

Al seu judici, per a fer front a esta alarmant situació, s'ha de fomentar «una correcta educació nutricional alimentària no solament amb campanyes de sensibilització, sinó també insistint en l'alimentació diària, tant en les famílies com en els menjadors escolars».

 

Este segment de població pren amb bastant freqüència begudes ensucrades i presenta un elevat consum de brioixeria | Unsplash

 

Elevat consum de brioxeria

Segons l'informe 'Com mengem en la Comunitat Valenciana', elaborat pel citat Col·legi Oficial, al costat de la població major de 65 anys, els xiquets i adolescents valencians és el grup d'edat que pitjor menja. «Este segment de població pren amb bastant freqüència begudes ensucrades i presenta un elevat consum de brioixeria, dolços i ultraprocessats, a causa de, entre altres coses, la publicitat enganyosa que etiqueta productes amb alts continguts en sucres, sal i greixos de mala qualitat com a 'recomanables' o 'enriquits», apunta el secretari de l'entitat, Luis Cabañas.

 

Al costat d'una manera de vida més sedentari, «els xiquets obesos es transformaran en adults obesos: 5 de cada 7 adolescents amb sobrepés mantindran eixe estat d'adults. Hui dia, la Comunitat Valenciana compta amb quasi un 40% de la població amb sobrepés i prop d'un 20% amb obesitat», alerta Cabanyes.

 

Els dietistes-nutricionistes de la Comunitat insistixen en la necessitat de major control dels menús dels menjadors escolars perquè complisquen requeriments nutricionals mínims. «Alguns menjadors escolars valencians continuen presentant faltes i desequilibris nutricionals greus: abunden carns processades, com a companatges, delícies de pollastre i salsitxes, i carn picada en forma de mandonguilla i hamburgueses, a més de peixos precuinats i empanats, pastes i arrossos de farina blanca i lactis ensucrats», adverteixen des de l'entitat col·legial.

 

Per contra, l'ou, les verdures fresques i els llegums són aliments que tenen molt poc pes dins d'alguns menús, amb un consum inferior al desitjat «que dificulta que els xiquets es familiaritzen i demanden aquests plats de forma habitual», apunten.

 

Des de l'organisme reclamen també atendre els xiquets de 0 a 3 anys i regular l'alimentació que es duu a terme en les escoles «en tractar-se d'una de les etapes més importants per a l'adquisició de bons hàbits». També advoquen per la formació de professors i monitors de menjadors escolars de tots els centres educatius i la inclusió de més matèria sobre alimentació i nutrició en els plans d'ensenyament.

 

També pots llegir...

📸 L'actualitat valenciana en imàtgens! Seguix-nos en Instagram

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!