EN DIRECTE

📸⛈ FOTOS I VÍDEOS TEMPORAL CV: Seguix les últimes hores de la borrasca 'Glòria' minut a minut

Els possibles riscos dels microplàstics per a la salut humana

Un estudi de l'OMS assenyala que, de moment, estos plàstics no suposarien un risc directe per a la salut, però és necessari molta més investigació, ja que hi ha poca informació al respecte
Els microplàstics són fragments de plàstics amb un diàmetre de 5 mm o menys | GREENPEACE

 

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana una major avaluació dels microplàstics en el medi ambient i els seus possibles impactes en la salut humana, després de fer una anàlisi de diferents estudis relacionats amb estos plàstics en l'aigua potable.

 

Els microplàstics són xicotetes peces de plàstic que contaminen el medi ambient, i que es poden trobar en tots els llocs, des de l'aigua marina, a les aigües residuals o als aliments, en l'aire o en la pluja i, també, en l'aigua potable, siga d'aixeta o embotellada.

 

«Necessitem urgentment saber més sobre l'impacte dels microplàstics en la salut perquè estan en tots els llocs, fins i tot, en l'aigua potable», ha assenyalat Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública, Medi Ambient i Determinants Socials de la Salut de l'OMS. «Segons la informació limitada que tenim, els microplàstics en l'aigua potable no pareixen representar un risc per a la salut en els nivells actuals. Però necessitem saber més coses al respecte».

 

El possible risc sobre la salut humana

Les partícules més diminutes, les nanopartícules, són les potencialment més perilloses, ja que poden passar a través de les parets del tracte digestiu i quedar-se estancades. Les de major grandària, que mesuren més de 150 micres, menys que el diàmetre d'un pèl, no pareixen representar un risc per a la salut, ja que podrien passar directament a través del cos humà.

 

Microplàstics trobats en la costa mediterrània | UB

 

Els investigadors de l'OMS creuen que és poc probable que s'acumulen quantitats nocives per al ser humà, segons l'informe publicat i és que, de moment, no hi ha prou informació per a traure conclusions fermes sobre la toxicitat de les nanopartícules.

 

Per tant, es necessita més investigació i reforçar els controls de qualitat per a obtindre una avaluació més precisa de l'exposició als microplàstics i els seus possibles impactes en la salut humana. Això inclou el desenrotllament de mètodes estàndards per a mesurar les seues partícules en l’aigua; més estudis sobre les fonts i la presència de microplàstics en l’aigua dolça; i l'eficàcia dels diferents processos de tractament.

 

El procés de descontaminació

L'OMS recomana que els proveïdors i reguladors d'aigua potable prioritzen l'eliminació de patògens microbians i productes químics que suposen un risc conegut per a la salut humana, com els que causen malalties diarreiques mortals. Això té un doble avantatge: els sistemes de tractament d'aigües residuals i d'aigua potable que tracten el contingut fecal i els productes químics també són efectius per a eliminar els microplàstics.

 

Els microplàstics es poden trobar pràcticament en qualsevol punt del planeta | Arxiu

 

El tractament d'aigües residuals pot eliminar més del 90% dels microplàstics de les aigües residuals, i l’eliminació més gran prové del tractament terciari, com la filtració. El problema és que una proporció molt significativa de la població mundial actualment no es beneficia del tractament adequat d'aigua i de clavegueram. A més, l’OMS fa èmfasi en el fet que cal una reducció dràstica de la contaminació plàstica per a beneficiar el medi ambient i reduir l'exposició humana.

 

També pots llegir...

🌞 Vols saber l'oratge que farà? Seguix-nos en Instagram!